Om vanor och ovanor

Igår frågade en kollega om min läsning. Om jag verkligen är så galen i böcker som det verkar. Jag kunde inte annat än att bekräfta att jo, så är det. Den klassiska frågan kom, ”är det inte jobbigt att läsa så många böcker samtidigt som du gör?” Svaret är egentligen att det inte är svårare än att följa flera tv-serier samtidigt. Just det smarta svaret kom jag inte på just då, utan jag sa väl något om att olika böcker fyller olika funktion. För så är det också. En anledning till att ha flera böcker igång samtidigt är att jag känner för olika texter beroende på tid, plats och kanske framför allt hur fokuserad jag kan vara och hur pigg jag är.

Däremot har jag börjat få svårt att titta på film. Jag gör det sällan numera och det funkar dåligt att hålla koncentrationen uppe i de två timmar (+- något) som en film pågår. Detta tyckte kollegan var ytterst märkligt, då han själv lätt såg en film per dag. Det skulle jag aldrig kunna göra. För mig är film inte alls samma avkoppling som läsning. Jag blir för splittrad och min stressnivå går inte ner lika mycket som den gör när jag är riktigt djupt inne i en bok.

Vi pratade vidare om den ultimata dagen, då han skulle klämma ett gäng filmer, medan jag helst skulle sitta ute i en solstol och läsa.

I går morse var jag och simmade. Då har jag alltid med en bok och idag var det Fjäril i koppel som fick följa med. Av flera skäl. Den är i excess-format och därför smidig att ha i väskan, den låg redan där och den funkar utmärkt att läsa i små portioner då historien är så engagerande och direkt.

Nu slumpade det sig så att jag hade rätt bråttom och fick äta frukost snabbt. De flesta bord var dessutom upptagna och jag satte mig vid en av motionärerna som jag ser ofta och ibland byter några ord med.

Vi åt frukost ihop i kanske en kvart och hann prata om en hel del. Det började med en skada hon haft som nu blivit ganska bra. Därefter kom vi in på kollapser och utbrändhet. Något vi båda tyvärr haft erfarenhet av. Så gled vi in på vad som får oss att varva ner. Hon påpekade att jag alltid hade en bok med mig och att hon önskade att hon kunde läsa. När hon var stressad funkade det inte alls.

För mig är det tvärtom. Den dagen jag är för stressad för att läsa vet jag inte riktigt vad jag ska ta mig till. Visst kan jag bli för stressad för att läsa vissa böcker, eller stressad av att läslistan är alldeles för lång, men när jag väl läser är jag aldrig stressad.

Hur funkar du? Är det film, tv, läsning, trädgårdsarbete, träning eller något helt annat som får dig mest avstressad.

29 reaktioner på ”Om vanor och ovanor”

 1. För mig funkar läsning jättebra för att varva ner lite, men allra bäst för att slappna av för mig är nog mina och vovvens promenader. Speciellt efter lugna, tomma skogsvägar. Då kan jag gå och bara låta tankarna flyga iväg och roa hunden, det tar bort min stress 🙂

  1. Promenader är bra, men jag måste nästan lyssna på något pratigt radioprogram, typ Sommar, för att slappna av helt. Annars tänker jag lätt på det som stressar mig, t.ex. jobb.

 2. Jag kopplar nog av lika bra med en bok som en film och om jag är stressad så passar det perfekt med något av dem. När jag sätter mig med en bok så kan jag nästan fysiskt känna hur blodtrycket går ner 🙂

  1. Visst är det skönt att känna stressen rinna bort. Flyr rätt ofta in i böckernas värld för att slippa tänka på det som borde göras.

 3. Det funkar ungefär lika bra för mig med böcker, tv och film. Jag ser nog ganska mycket på film när jag tänker efter. Men däremot kan jag om filmen inte är jättebra bli rätt rastlös, vilket inte brukar inträffa i läsningen i lika hög grad.

 4. Jag kopplar av med läsning ( läser för det mesta bara en bok åt gången) promenera, fotografera och hålla på med mina foton, sy på min symaskin och fixa i trädgården.

  1. Sy skulle jag aldrig ge mig på, är så vansinnigt kass på det och skulle bara svära… Hemligheten är säkert att göra sådant som man inte behöver tänka så mycket på, utan bara gör.

 5. Om jag skall stressa av, som mest händer när jag kommit hem från jobbet eller skolan och har massa att göra men inte riktigt vet i vilken ände jag skall börja. Då tittar jag på ett avsnitt av någon hopplös och glättig serie, helst någon på 25 minuter eller så. Behöver inte tänka alls på den och kan kolla mail eller så samtidigt och när avsnittet är över kan jag ta mig an de ”riktiga” sakerna.

 6. Jag läser gärna och relativt mycket, men i stressade jobbperioder har jag svårt att komma in i böckerna jag väljer. Inte så att böckerna i sig stressar mig utan snarare så att allt runt omkring stressar läsningen. Då passar TV:n mig bättre. Lättsamma program föredras i stressade lägen. Playkanaler – perfekt! Dock skulle jag aldrig kunna sluta läsa helt och även om läsningen ibland går trögt, som för tillfället, vet jag att det snart går över och den där underbara läsron infinner sig och då är läsningen alldeles, alldeles underbar!

  1. Det är sant att stress kan förstöra läsningen, i alla fall av böcker som kräver full koncentration. I sådana perioder kan det bli tv-serier som prioriteras för mig också, men att inte ha någon bok på gång är helt främmamde.

 7. Bästa avstressningen är i stallet. Där är alla andra måsten och borden helt bortkopplade! Fullt fokus på hästen. Men eftersom jag inte kan vara i stallet jämt så blir det gärna en tv-serie då och då… Jag har inte tänkt på om läsning är avstressande, måste fundera på det!

  1. Har lite för mycket hästskräck för att kunna slappna av i ett stall, men jag promenerar gärna förbi dem på avstånd.

   1. Jag tänkte också svara stallet men såg att det redan fanns som alternativ 🙂 Absolut bäst är ju att ta en långtur med mycket galopp. Näst bäst är att springa, då flåsar jag så mycket att jag inte hör mina egna tankar 🙂

 8. Låter väldigt hurtigt. Men träning är nog den bästa avkopplingen för mig. Jag tänker aldrig jobb då! Allra bäst är ett riktigt klurigt aerobicspass. Vem har tid att tänka på rättningshögar och mathandel då man har fullt upp att tänka på om det är höger eller vänster fot som ska fram först…

 9. För mig beror det väldigt mycket på orsaken till stressen. Saker som varit jobbiga i familjen, då jag varit ledsen, då har det enda som kunnat få mig mer harmonisk varit att läsa, försvinna in i den världen. Men ibland kan en film, en promenad, att simma eller att pärla (eller sy) vara det bästa sättet. Mitt jobb är rätt stillasittande och mycket att läsa och skriva, så då kan omväxlingen vara det jag behöver

 10. Träning får mig också att slappna av, gärna med musik i hörlurar. Eller läsning. Däremot har jag också svårt att slappna av när jag ser på film, åtminstone om det är en film jag aldrig har sett. En romantisk komedi eller serie jag redan sett hundra gånger kan jag däremot slappna av bra till! Så bra att jag somnar, oftast…

 11. Läsning är bästa avkopplingen för mig! Att se på TV och film har jag ibland svårt för, är jag för trött så orkar jag inte hänga med i handlingen, och annars blir jag lätt rastlös.

  1. Att läsa är npg det enda jag kan fokusera på som inte splittrar mig. Tittar jag på film eller tv vill jag gärna sitta med datorn samtidigt.

  1. Det var både bra och intressant! Synd att du inte fick mer tid. Ska försöka få ihop ett inlägg om dig och Svenny på min skolblogg ordklyverier.se

 12. Läsning är det utlitmata även för mig. Kan sitta och läsa en stund, tänka att jag borde göra något annat som pockar på, men tänker ’jag läser lite till’ det är ingen fara det hinns med. Sedan när jag känner att jag läst klart (för stunden) känner jag mig mindre stressad och det jag borde ha gjort är inte så jobbigt att ta tag i för då har jag fått min stund, en sorts retreat. Underbart!

 13. Det beror lite pa vad jag ar stressad av, pa vilket satt. Ar det pa jobbet och jag maste varva ner hemma sa funkar lasning bast, eller kortare TV-serie avsnitt. Ar det nagot hemma som maste goras, da funkar i princip inget forens det ar gjort…

 14. För mig blir det nog en enkel TV-serie, gärna komedi, om jag ska slappna av. Älskar att läsa men är jag trött och slutkörd orkar jag inte anstränga ögon och hjärna med läsning – då passar serier bättre.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: