Varje år läser jag om någon eller några klassiker som jag hoppas ska passa mina gymnasieelever. När William Goldings Flugornas herre dök på på Skolverkets och Kulturrådets läslista för högstadiet föll det sig naturligt att jag läste om den. Tyvärr insåg jag ganska snart att det här tyvärr inte är en klassiker som håller. Innehållsmässigt möjligen, men språket och berättartekniken står i vägen för handlingen. Jag kan förstå varför boken finns med på läslistan, men undrar om de som valt ut den verkligen läst om boken i närtid. När jag väljer klassiker i framtiden kommer jag att hoppa över Flugornas herre och då arbetar jag ändå på gymnasiet. I grundskolan hade jag utan tvekan valt något annat.
De flesta känner säkert igen handlingen i Goldings robinsonad från 1954. En grupp pojkar i åldrarna 6-12 år (jag minns dem inte som så unga) blir strandsatta på en öde ö och tvingas samarbeta för att överleva. Inledningsvis är det efter omständigheterna harmoniskt och Ralph blir utsedd till ledare. Han står för allt en positiv och god ledare ska vara, men alla är ändå inte nöjda. I kontrast till Ralph står Jack som också han vill bli gruppens ledare. Jack vinner solidaritet och stöd genom att lova saker som frihet från arbete. Han vill jaga, men att arbeta hårt är inte hans grej. Det är intressant att diskutera ledarskap och budskapet är övertydligt. Ralph blir utmanövrerad och Jacks tvivelaktiga metoder övergår i ren ondska.
Jag minns filmatiseringen av Flugornas herre från 1990 och hur bra jag tyckte att den var. Att dagens tonåringar får ta del av historien är viktigt och jag önskar mig därför både en nyöversättning och en nyfilmatisering. I sin nuvarande form skulle jag dock inte använda Flugornas herre i undervisningen och om jag skulle göra det skulle jag bygga in ordentligt med stöttning. Allt annat gör att eleverna går rakt till olika AI-tjänster istället för att läsa och det är självklart helt meningslöst. Vill du läsa en klassiker som fokuserar på ledarskap rekommenderar jag istället Djurfarmen av George Orwell.

Om boken
Flugornas herre av William Golding
Originaltitel: Lord of the Flies (1954)
Översättare: Sonja Bergwall (1959)
Djurfarmen borde jag verkligen läsa om någon gång. I sanning en klassiker!