Kärlek på den lilla ön i havet

Jenny Colgan fullkomligt sprutar ur sig nya böcker och den serie jag tyckt mest om är den om Flora och de andra på den lilla ön Mure. Märkligt egentligen då karga öar sällan är min grej, men det som gör serien är karaktärerna. Kärlek på den lilla ön i havet är den sjätte boken i serien och tyvärr inte en av de bättre. Fokus är på bröllop och självklart en rad missförstånd. De som ska gifta sig är Flora och Joel, men de har helt olika bild av hur deras bröllop ska se ut. Självklart kommunicerar de inte heller, utan blir minst sagt irriterade på varandra. Kanske är det bra att ett annat bröllop tar över uppmärksamheten för Flora.

Den kända influencern Olivia MacDonald kommer nämligen tillbaka till Mure för att gifta sig. Självklart ska det ske på hotellet och lika självklart är att det ska bli storslaget. Kraven som ställs är helt ärligt orimliga, men Olivia vill verkligen att precis alla på ön ska veta att hon är tillbaka och dessutom har hennes blivande makes familj råd att betala. Flora dras med och börjar drömma om ett eget, storslaget bröllop. Olivias syster Jan är inte jätteglad över att systern är tillbaka. Hon behagade inte ens dyka upp när Jan och Charlie gift sig och har inte heller visat något som helst intresse för sin systerdotter. Som vanligt är Jan bitter och sur, i den här boken mer än vanligt.

Kärleken mellan Lorna och Saif är fortsatt komplicerad. I senaste boken fick Saif veta vad som hänt hans fru och nu börjar han fundera på att resa tillbaka till Syrien. Detta trots att han och pojkarna älskar livet på Mure. Det dåliga samvete som Saif känner på grund av att han inte finns i sitt gamla hemland växer hela tiden och han vet inte hur han ska kunna leva vidare i Skottland, när hans land behöver honom.

Tyvärr är Kärlek på den lilla ön i havet ganska mycket sämre än de tidigare böckerna i serien. Visst är det trevligt med bröllop, men det blir rätt konstlade diskussioner och konflikter när de planeras. Jag tycker fortfarande om Flora, Joel, Fintan, Lorna, Saif och de andra, men jag tycker inte riktigt att Colgan vårdar dem på det sätt jag hade önskat. Med det sagt är Kärlek på den lilla ön i havet en lättsam, lättläst och trevlig bok, vilket inte ska underskattas. I en tid där det finns många författare som skriver feelgood har dock Colgan tappat lite och börjar bli omsprungen. Dags för nya tag, alltså.


Om boken

Kärlek på den lilla ön i havet av Jenny Colgan, Norstedts förlag, (2023), 394 sidor

Översättare: Birgitta Karlström

1 reaktion på ”Kärlek på den lilla ön i havet”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: