Den stora skrivboken

Jag håller på att försöka lära mig uppskatta ljudböcker och vägen dit går genom bra uppläsare. När jag såg att Jonas Karlsson läst in Den stora skrivboken av Agota Kristof var den ett självklart val. En bok jag tänkt läsa av en författare jag vill läsa mer av och dessutom inläst av en favoritskådespelare. Förväntningarna var höga och de infriades.

I Den stora skrivboken tas vi med till ett okänt land som just drabbats av ett krig. En mor lämnar sina tvillingpojkar till sin mor långt ute på landet, då det inte går att få tag på mat i staden längre. Pojkarnas pappa krigar vid fronten och när deras mamma ger sig av är de i det närmaste föräldralösa. Mormodern ger dem förvisso mat, men de får jobba hårt och hygienen i huset är minst sagt sådär. Av de andra i byn kallas hon Häxan och hon är både elak och grym. Pojkarna, som är vana vid att få tvätta sig, klippa sig och sova i rena lakan, får nu leva ett helt annat liv. Kluriga som de är lyckas de trots allt få lite ordning på tillvaron, trots avsaknaden av rutiner som skolgång.

Tvillingarna har bestämt sig för att lära sig skriva och lyckas få tag på en skrivbok. I den skriver de om sitt liv och de är noga med att följa de regler de själva sätter upp. Vi får läsa om deras vardag, om mormodern, om de människor som faktiskt är snälla mot dem, om saknad och om gemenskap. Det är en fascinerande berättelse. Nattsvart på många sätt, men också vansinnigt rolig. Jonas Karlssons uppläsning är helt fantastisk och det känns faktiskt som att ljudboken skulle kunna ge en bättre upplevelse än den egna läsningen hade gjort. Visst är det så att läsupplevelsen färgas av uppläsarens tolkning av texten, men i det här fallet tillför det något. Tyvärr finns Beviset och Lögnen de andra två delarna i den samlingsvolym som getts ut av Wahlström & Widstrand, inte som ljudböcker ännu. Det är synd, då jag gärna lyssnat mer på Jonas Karlsson.


Om boken

Den stora skrivboken av Agota Kristof, Bonnier Audio, (2019)

Uppläsare: Jonas Karlsson

5 reaktioner på ”Den stora skrivboken”

    1. Tack för påpekandet! Det är massor med småsaker som är knas just nu som det verkar, men jag uppdaterade inlägget och nu ser det okej ut här. Hoppas att det gör det för dig också.

  1. Apple har just börjat släppa ljudböcker producerade med AI-röster och många andra följer efter. Jag ser det som ett steg på vägen till att allmän läskunnighet blir en kort historisk parentes!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: