Detaljerna av Ia Genberg

Detaljerna av Ia Genberg känns som en bok att läsa flera gånger just på grund av alla detaljer. Många av dem uppmärksammar jag, men jag får också känslan av att det finns många fler. Vi möter en kvinna som drabbas av feber och då får för sig att läsa om en roman, en speciell sådan. I den finns en hälsning från Johanna och det får tankarna att förflyttas till henne, den tidigare flickvännen. Boken fick huvudpersonen när hon befann sig i en annan feberdimma år 1996. Berättelsen om huvudpersonen om Johanna kretsar mycket kring böcker och vi får veta att de introducerat författarskap för varandra. En slags gemensam bildningsresa som också är en kärlekssaga.

Den andra personen som huvudpersonen berättar om heter Niki. Hon som bor i en lägenhet där totalt kaos lyder och där de två bor i samma kaos md böcker av Birgitta Trotzig i varje rum. Det är en egentligen ganska märklig vänskap som inleds efter huvudpersonen tappar bort sina vänner på Roskildefestivalen och inte får tag på dem. Det är före mobiltelefonernas tid, då människor faktiskt kan försvinna. Huvudpersonen lämnar sitt gamla gäng när Danne och de andra verkar helt ointresserade av att hitta henne. Istället träffar hon nya vänner, en av dem är Niki som hugger tag i henne då de hamnar i samma seminariegrupp på en universitetskurs i engelska. Kanske är det delen om Niki jag tycker mest om. Hon är en fascinerande människa som jag verkligen inte skulle vilja ha i min närhet, men som är intressant att läsa om.

Kanske ännu märkligare än Niki är Alejandro. Han som inte spelar något instrument, men ändå blir en del av bandet Zomby woolf för att han rör sig magiskt på scenen. Sally, huvudpersonens vän som inte får något eget kapitel men alltid finns med, är den som dels har tt hus som huvudpersonen ibland får bo i och dessutom den hon är ute med den kvällen hon träffar Alejandro. Som de andra huvudpersonerna i Detaljerna är han egensinnig och flyktig. Ingen att luta sig mot, men någon som gör livet lite mer sprakande. På många sätt sprakar det även om Sally och hon är förutom det en trygg hamn i huvudpersonens inte sällan oroliga liv.

Birgitte får sista kapitlet och även hon är en orolig själ. Hennes oro ”uppstod och liksom blev kvar i varje rum hon klev in i” och huvudpersonen är väl bekant med den eftersom Birgitte är hennes mor. Här får vi en mängd detaljer som gör att vi lär känna huvudpersonen bättre och det blir ett fint avslut. Även här finns Sally med och jag är glad att huvudpersonen har henne.

Detaljerna var en av förra årets mest omtalade böcker och tilldelades bland annat Augustpriset. På lite drygt 150 sidor lyckas Genberg berätta massor och även om det finns väldigt mycket vi inte vet om huvudpersonen skapar de många detaljerna en slags helhet. Jag utmanades att läsa Genbergs bok i Boktipsutmaningen och jag är glad att jag äntligen fick tummen ur att läsa den.


Om boken

Detaljerna av Ia Genberg, Weyler förlag, (2022), 151 sidor

1 reaktion på ”Detaljerna av Ia Genberg”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: