Fem böcker som utspelar sig vid havet

Just nu befinner jag mig i Varberg tillsammans med ett gäng härliga bokvänner som jag träffar genom bloggen. Många av dem har jag känt i mer än tio år nu och alla trevliga bekantskaper är verkligen det bästa bloggandet har gett mig. Eftersom vi håller till vid havet är det böcker som utspelar sig vid havet som listas idag.

The House of new beginnings av Lucy Diamond handlar om Georgie som flyttar till Brighton, trots att hon inte riktigt vill och får vänner bland grannarna. Romantiken får absolut ta plats, men vänskapen är viktigare i denna fina berättelse om ett hus och dess invånare. På svenska har den fått titeln En sommar i Brighton. Vi gjorde en bokresa till Brighton 2018 och jag läste boken då.

På Chesil Beach av Ian McEwan utspelar sig en junidag 1962 och handlar om Edward och Florence som precis har gift sig på Chesil Beach vid den engelska sydkusten. En bok där det på samma gång händer väldigt mycket och väldigt lite.

Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan är en av de bättre böckerna i det allt för vanliga konceptet ”den/det lilla (insert café, bokhandel, blomsterhandel, godisaffär eller liknande) vid havet. På ön Mure bor huvudpersonen Flora och vi får lära känna henne och några av de andra invånarna. Trevligt, men inte helt utan svärta och havet är ständigt närvarande.

Havsmannen var mitt första möte med Carl-Johan Vallgren och jag gillade skarpt när jag läste den 2012. Det är en väldigt konkret, socialrealistisk berättelse, som efter ett tag får övernaturliga drag då havsmannen dyker upp. Mycket, mycket bra.

Svarta segel av Rebecka Edgren Aldén är en trevlig och välskriven deckare i skärgårdsmiljö, egentligen mer av en relationsroman som råkar innehålla ett brott än en klassisk spänningsroman. Vi får följa Annika och hennes kollegor som är sjöräddare. Den andra berättaren heter Johanna och är ute på segelsemester. De två berättelserna vävs samman och inte på det sätt jag inledningsvis tror.

1 reaktion på ”Fem böcker som utspelar sig vid havet”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: