En geografisk läsöversikt från 2021

Under 2021 läste jag böcker av författare från 27 länder inklusive Sverige. Ibland är det klurigt att avgöra varifrån en författare kommer, men den som skriver på svenska och är uppvuxen här blir svensk oavsett födelseland. I andra fall brukar födelselandet avgöra.

Så här såg fördelningen ut 2021

I kategorin övriga döljer sig de länder som jag bara läst en bok från. Det är Chile, Danmark, Ghana, Island, Irland, Italien, Jamaica, Japan, Lettland, Libyen, Malaysia, Marocko, Moçambique, Nigeria, Norge, Nya Zeeland, Spanien, Syrien, Tyskland, Vietnam och Österrike. Jag tror att jag får reprisera min gamla utmaning att läsa fler än en bok från fler länder nästa år.

Böcker av författare från Sverige dominerar total och egentligen är det förutom det bara Storbritannien och USA som jag läst mer ifrån än några få titlar. Fördelningen 2020 såg ut så här, vilket på flera sett är en större bredd:

Gällande världsdelar så ser fördelningen 2021 ut så här.

Att jämföra med 2020

Och några år tillbaka i tiden där Sverige inkluderas i Europa:

 

 

2 reaktioner på ”En geografisk läsöversikt från 2021”

  1. Så roligt med statistik! Själv läste jag 65 % svenska författare, och då har jag ändå ansträngt mig för att läsa böcker från olika länder. Det är svårt! Sen läser jag en hel del deckare och där föredrar jag svenskt, tycker de har hög kvalitet ofta, och det är intressantare när de utspelar sig i Sverige.

    1. Anstränger mig också, men det kommer så mycket nytt svenskt som lockar. Tycker ändå det är kul att försöka vidga vyerna också.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: