Force of Nature — den svåra tvåan

I somras läste jag Hetta av Jane Harper och lyssnade sedan på henne under Crimetime Gotland. En charmig debutant, som skrivit en riktigt bra bok. Mest tyckte jag kanske om miljön, centrala Australien, men jag tyckte också om hennes sätt att berätta sin historia och dessutom huvudpersonen Aaron Falk. Nu har jag läst Harpers nya bok Force of Nature och där dyker han upp igen, nu med en partner.

Även denna gång tar Harper oss med till ett Australien utanför storstädernas larm. Ett familjeföretag tar med sina anställda på ett riktigt äventyr. De ska vandra i en nationalpark, kvinnorna för sig och männen för sig. Syftet är att de ska komma närmare varandra, men resultatet blir ett annat.

Det är kvinnorna vi får följa. Den bestämda Alice och hennes arbetskamrat och väninna Lauren, systrarna Beth och Bree, samt Jill, en av två chefer på familjeföretaget. Hennes bror Daniel är den andra ägaren och han tar hand om de manliga anställda.

Första kvällen kommer männen till kvinnornas läger och de festar till rejält. Alice och Daniel hamnar i någon slags diskussion och när Alice försvinner under vandringens andra dag, är det svårt att tro att han inte skulle ha någonting med det att göra.

Det coola med Force of Nature är det annorlunda ”slutna rummet”. Någon av personerna som finns med på vandringen har med största sannolikhet orsakat Alice försvinnande. Aaron Falk är extra bekymrad, då Alice är hans hemliga kontakt i den granskning som görs av företaget. Misstanke om ekonomisk brottslighet och pengatvätt finns.

Force of Nature är en bra bok, en välskriven bok och en god tvåa. Den når inte upp till debuten, jag saknar till exempel mer komplexa skildringar av karaktärerna, men Harper har överlevt den svåra tvåan och nu är det bara att köra. Snart går det att läsa om Alice och hennes arbetskamrater på svenska när Forum ger ut Falska vänner.

1 reaktion på ”Force of Nature — den svåra tvåan”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: