En söndagssmakbit om kvinnohat och hämnd

Sista smakebiten innan Flukten fra virkeligheten tar sommarferie. Just nu läser jag Katarina Wennstams Skuggorna, som blev ett annat val av “1 deckare i redan påbörjad serie” än jag avsett i mitt “läsrecept för tröglästa”, som jag publicerade ändå. Jag ska läsa Dödsmärkt av Peter James också, men den finns på iPaden och idag ville jag läsa i solen. Solen är alltså anledningen till att jag återser Shirin Sundin, nyskild och ganska så tillfreds med livet. Till skillnad från Charlotta Lugn, som inte alls lever upp till sitt namn i denna bok.

Det är sommar i Stockholm och en liga misshandlar män. En av dem tillhör den absoluta toppen i SD och visst ligger det nära till hands att tro att det handlar om ett politiskt motiv. Det visar sig dock att denne politiker blivit dömd för misshandel av en kvinna och det har han gemensamt med de andra offren. Polisen söker efter en liga som hämnas misshandlade kvinnor genom att utsätta gärningsmännen på exakt samma sätt som de utsatt kvinnor de påstått sig älska. Öga för öga, tand för tand.

Shirin Sundin är försvarsadvokat till en av ligamedlemmarna. Den enda polisen inledningsvis får tag på. Under en fest diskuterar hon och Nils Becker om det spelar någon roll att just denna liga består av kvinnor som utsätter män som misshandlat och våldtagit. Är det så att folk egentligen tycker att de får skylla sig själva? Tord Hedman, åklagare, får ikläda sig rollen som den kränkta mannen som tycker att det är fruktansvärt orättvist att kvinnor får göra vad de vill, medan män alltid får skulden för precis allting:

 

“Jag säger ju det. Det är skillnad på kvinnor och män. Kvinnor som slår tillbaka får hela folket med sig, män får bara skit vad de än gör”, muttrar Tord Hedman som har sjunkit ihop något över sitt vinglas i brist på uppmärksamhet.

“Kanske med rätta”, svarar Nils honom. “Har det aldrig slagit dig hur orättvist det är i grunden? Eller hur ett samhälle som styrs av oss män också borde kunna ställa högre krav på hur män beter sig? Att ett samhälle får de brott det förtjänar och att det knappast är någon slump att kvinnorna nu har börjat ge igen i organiserad form? Jag tror att ett samhälle som hade agerat annorlunda varje gång en kvinna blir hotad, misshandlad eller våldtagen inte skulle se den här typen av vedergällning”

Shirin ser hur Tord blänger på Nils. Hon har sett den blicken många gånger förr.

Hur många män tar för givet att andra män ska stå på deras sida bara utifrån könstillhörighet, blir förnärmade när den andre ifrågasätter hans sexistiska skämt eller fördomsfulla analyser.

 

Det jag uppskattar med Wennstam är hur hon blandar underhållning och samhällskritik. Än så länge är Skuggorna bra och jag hoppas att slutet håller måttet!

 

16 reaktioner på ”En söndagssmakbit om kvinnohat och hämnd”

 1. Peter James har jeg nettopp lest, der har du noe å glede deg til.
  Jeg bruker å lese mye krim, men i det siste har jeg hatt en liten pause og heller lest fantasy. Det er greit å ikke lese det samme hele tiden 🙂
  Ha en riktig fin sommer!

  1. Jag har läst de tio första böckerna av Peter James och då jag haft svårt att hinna läsa det senaste tänkte jag läsa en bom av en författare jag känner väl till. En fin sommar önskar jag dig också!

  1. Jag gillar dem! Precis vad jag behövde för att komma igång med läsningen efter en svacka, lättläst, spännande och välbekant.

 2. jag har läst Skuggorna. den var spännande och en kunde faktiskt tycka det inte var mera än rätt det som hände. tack för smakebiten och påminnelsen

 3. Det är alltid ett intressant dilemma. När rättssamhället sviker, kan man då hävda att man har en moralisk rätt att själv utdöma straff? Politiker blir upprörda när det bildas medborgargarden på små orter. Men problemet är inte alltid att det bildas medborgargarden, utan att närmast polisstation ligger 15 mil bort.

  1. Det enkla svaret är självklart att det aldrig är rätt att ta lagen i egna händer, men du har en poäng i att samhället har ett ansvar att se till att polis finns att tillgå för att garantera säkerheten.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: