Mitt bland stjärnor

mittblandstjarnor-inb

Mitt bland stjärnor är en bilderbok med vackra och fyndiga rim av Lotta Olsson och fina bilder av Olof Landström. Den börjar när jorden skapas, mitt i mörkret en blågrön boll. Ur vattnet kommer livet:

Många sorters liv och typer
kryllar nu och krälar, kryper,
kravlar, kraxar, flaxar, går,
simmar, stimmar, sover, står.

 

Jorden fylls av olika liv och de i sin tur skapar fler liv. Ägg kläcks, frön blir blommor och frukter, människobarn växer i magar. Andras liv tar slut, som dinosauriens och maskens när den blir uppäten av den nyfödda fågelungen. Olika liv skapas på olika platser och djuren vet inte att andras liv ser helt olika ut. Lodjuren bor långt i norr, medan lejonen svettas på savannen. Vi människor har också olika liv och använder olika ord.

Mitt bland stjärnor är en riktigt fin bilderbok. Jag tycker mycket om Lotta Olssons text, med sina rim och många allitterationer. Olof Landsströms bilder är enkla, men inte sällan oväntade. Jag kan tänka mig att det finns en hel del att prata om när bokens läses tillsammans med yngre barn. Mina grabbar har blivit för gamla för bilderböcker, men jag är helt säker på att Mitt bland stjärnor hade varit en bok vi skulle ha läst många gånger och en text som säkert skulle ha fastnat i minnet. Det är otroligt skickligt att kunna säga så mycket med så få ord. Jag tycker också att kombinationen av ord och bild är strålande. Mitt bland stjärnor är Lotta Olssons och Olof Landströms första gemensamma bok. Jag hoppas verkligen det blir fler.

2 reaktioner på ”Mitt bland stjärnor”

  1. Jag tänker ofta på hur svårt det är som vuxen läsa bilderböcker. Jag är så långt ifrån den tänkta målgruppen åldersmässigt och har inget litet barn nära till hands att läsa böckerna med. För att läsa en bilderbok är så mycket ett samspel mellan text och bild och kan uppfattas så olika beroende på hur gammal du är. Det är lätt att bli nostalgisk och jämföra böckerna med böcker jag själv läste som liten och det är kanske inte alltid konstruktivt.

    1. Det är svårt att uttala sig om kvalitet, utan att ha provläst den. Jag tror dock att den här hade kunnat leda till en hel del bra samtal. Djur och rim gick dessutom alltid hem hos mina ungar!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: