Avskedsfesten

9789137147857

Vad händer med ens umgänge efter en skilsmässa? Det och mycket annat utforskar Anna Fredriksson i sin senaste bok Avskedsfesten.

Det är under den årliga svamphelgen som Rebecca och Jacob berättar för sina vänner att de ska skiljas. Det är då någonting går sönder, inte bara i deras liv, utan också i vännernas. På något sätt blir deras skilsmässa ett tecken på att allas äktenskap kan ta slut.

Rebecca har köpt en ny, egen lägenhet. En mycket mindre än den gamla, men med kristallkrona i badrummet. Hon har inrett den precis som hon vill och den är verkligen hennes. Samtidigt har hon också startat ett eget produktionsbolag och håller på med sin första egna film. En total nystart i livet alltså, men inte odelat positiv. Det är inte det att hon vill fortsätta vara gift, men Jacob är fortfarande en så viktig och nära person att hon inte vill riskera att förlora hans vänskap. Ändå ser alla andra dem som två numera separata varelser och att de båda skulle fortsätta bli bjudna på alla paraktiviteter är otänkbart. Inte för Rebecca och Jacob, men för vännerna.

Jacob går vidare snabbare på vissa sätt. Han träffar till exempel en ny kvinna nästan direkt. Det betyder att förhållandet mellan Rebecca och honom blir svårare. Inte så att de bråkar, för det gör de absolut inte, men det är svårt att fortsätta en nära vänskap med sin före detta om nya personer kommer in i livet.

Just det svåra med en fortsatt vänskap är jobbigt att läsa om. Rebecca blir verkligen ensam när tvåsamheten upphör och med den alla traditioner som de haft som par. Det är svamphelger, midsommarfirande och nyårsfirande som nu inte finns längre. De så kallade vännerna har verkligen svårt att ta till sig det nya och jag mår lite dåligt över hur utstuderat uppbrottet blir när sociala medier visar vännernas gemenskap och samtidigt Rebeccas ensamhet.

Eller, helt ensam är hon inte. Förutom Jacob har hon nya vänner från filmproduktionen och hon försöker skapa nya traditioner med dem. Det är inte så att hon drar iväg på ett okontrollerat singeläventyr, men hon försöker skaffa sig ett nytt socialt liv där även Tinder ingår. Raden av misslyckade dejter är lång ska sägas och det ger också ett perspektiv på livet som nyskild. Vad finns det egentligen för förutsättningar att vara lycklig singel när de gamla vännerna helt försvinner in i en tvåsamhetsnorm?

Jag tycker verkligen om Anna Fredrikssons sätt att skriva. Det väldigt kortfattade språket, antydningarna som säger så mycket mer än orden på pappret. Det är ingen hysterisk skilsmässoskildring med bråk och konflikter, utan en ganska stillsam sådan, men även det stillsamma kan vara väldigt känslosamt. Att börja om är inte enkelt, men alternativet helt klart sämre. Det är också roligt att Fredriksson låter en filmproduktion ta så stor plats, så att det inte stannar vid en skilsmässoskildring, utan blir något mer. Avskedsfesten är helt klart mycket läsvärd.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: