Vad jag tänker på när jag tänker på Nederländerna

Veckans tema på Kulturkollo är Nederländerna och utmaningen handlar om att skriva ner tankar om landet i fråga. Om kultur eller något helt annat.

Själv tänker jag på tulpaner. Jag hoppas få se en del tulpaner i helgen. Att tulpanlökar varit värdefulla blev klart under läsningen av Tulpanfeber av Deborah Moggach, som utspelar sig i Amsterdam på 1600-talet. Även i Miniatyrmakaren av Jessie Burton nämns tulpanlökar, även om det är socker som det handlas mer med.

Annars förknippar jag Nederländerna med konst. Ganska tung och tråkig i vissa fall, men trevligare när det handlar om Vincent van Gogh. Han är en av mina absoluta favoritkonstnärer och jag skulle gärna vilja veta mer om honom.

Av någon konstig anledning är Holland ett fotbollslag jag har svårt för. Det har eskalerat de senaste åren, då jag tyckt att de holländska spelarna legat och grinat allt för mycket, samtidigt som de gärna sparkat själva. Egentligen bottnar det nog i strafförlusten i EM 2004. Inte för att jag ä en dålig förlorare eller långsint på något sätt …

 

Photo by Slava Stupachenko on Unsplash

Rulla till toppen
%d