Inte riktigt jorden runt

Jag har de senaste åren räknat litteraturländer, för att inte bara läsa böcker från Sverige, Storbritannien och USA, som alltid är mina toppländer. Så här ser fördelningen ut i år.

länder

Inom övriga länder finns nio länder som jag alla läst en bok från. De är Finland, Kina, Nederländerna, Nigeria, Somalia, Spanien, Sydafrika, Sydkorea och Tyskland. Totalt har jag alltså läst böcker skrivna av författare från 17 länder.

Yttepyttelite bättre än 2014 då jag läste böcker av författare från 16 länder, medan jag 2013 hann med 22 länder. Målet är att under 2016 läsa böcker av författare från rekordmånga länder, dvs minst 23.

När det gäller fördelningen mellan världsdelarna ser det rätt ensidigt ut minst sagt. Jag behöver uppdatera min bredare lista och läsa mer utifrån den helt klart.

världsdelar

Det är tydligt att bloggandet styr min läsning. Att jag läste så mycket från Kanada handlar självklart om att Kulturkollo hade det som tema. De tre topplandet är dock de vanliga, faktiskt kommer de också i samma ordning som förra året. Jag har läst något fler svenska böcker 48% mot 42% förra året, färre från USA 17% mot 24% och även från Storbritannien 15% mot 18% förra året. Det jag noterade redan förra året är att jag läser färre franska böcker. Det får bli ett minilöfte inför 2016 att läsa fler böcker från just Frankrike. Sedan kanske resan med Breakfast Bookclub till Amsterdam gör att jag läser fler böcker från Nederländerna.

2 reaktioner på ”Inte riktigt jorden runt”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d