En lång lista kvinnor

BWPFF_WEBSITE_BOOKS_2

Bailey’s Women’s Prize for Fiction presenterade ganska nyss sin långa lista och då deras listor alltid brukar innehålla en hel del bra titlar (och med bra titlar menar jag titlar som passar mig) kommer här en genomgång av de 20 titlarna.

Rachel Cusk: Outline

Handlar om en författare som reser till Grekland, för att leda en skrivarkurs. Under kursen får hon ta del av en hel del berättelser. Verkar ha nominerats till en hel del priser och skulle kunna vara något för mig.

Lissa Evans: Crooked Heart

Handlar om en pojke som evakueras från London under Blitzen och hamnar hos en kvinna som sedan försöker tjäna pengar på kriget. Låter inte riktigt som något som passar mig, men det är svårt att säga. Kanske om någon favoritbokbloggare läser och älskar.

Patricia Ferguson: Aren’t We Sisters?

Fortsättningen på The Midwife’s Daughter av en författare som jämförs med Andrea Levy. Svårt att få ut något av bokbeskrivningen måste jag säga.

Xiaolu Guo: I Am China

Jag har tidigare läst Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande och den var riktigt fin. Även I am China utspelar sig delvis i London, men ska också skildra det moderna Kina. Boken kom just ut på svenska på Alfabeta och heter då logiskt nog Jag är Kina.

Samantha Harvey: Dear Thief

En kvinna sitter och skriver brev till en vän, som hon inte vet var hen är. Det verkar vara en prisbelönad författare och någonting lockar, trots att beskrivningen av boken är väldigt vag.

Emma Healey: Elizabeth is Missing

Handlar om Maud som glömmer mer och mer. Hon hittar en lapp i fickan, med sin egen handstil, där texten lyder ”Elizabeth is missing”. Mycket är hon osäker på, men hon känner på sig att det som står på lappen är sant. Boken är blurbad av Deborah Moggach, bara en sådan sak. Boken är Healys debut.

Emily St. John Mandel: Station Eleven

En thriller som verkar riktigt läskig. Den utspelar sig tjugo år efter att en influensapandemi dödat hur många som helst och vi får följa ett resande musiksällskap. Det låter som en riktigt annorlunda och cool bok.

Grace McCleen: The Offering

Verkar vara ännu en spännande bok som handlar om Madeline och något hon gör för att rädda sin mor. Ett minne hon helt förträngt och nu ska lockas fram av en psykolog. Kan vara något.

Sandra Newman: The Country of Ice Cream Star

I ett framtida, dystopiskt Amerika lever Ice Cream Star, som är 15 år. Låter mer som en bok för ungdomar, än för mig. Ännu en bok som jag behöver höra rekommendationer om, innan jag ger mig på den själv.

Heather O’Neil: The Girl Who Was Saturday Night

Heather O’Neil har också skrivit Vaggvisa för små kriminella, som jag hört mycket gott om. Nya boken handlar om Nyoschka och hennes tvillingbror Nicholas, som lever ett minst sagt annorlunda liv. Låter härligt mörkt och skruvat.

Laline Paull: The Bees

Paulls debutbok är något så ovanligt som en roman som utspelar sig i en bikupa. Kan vara vansinnigt bra, eller bara vansinnigt. Huvudpersonen är biet Flora, som inte är som andra bin.

Marie Phillips: The Table of Less Valued Knights

Riddare – nja, inte min kopp te. Dessutom i en bok som beskrivs som charmig och rolig. Känns inte alls som en bok som passar mig.

Rachel Seiffert: The Walk Home

En berättelse om Stevie, som gärna flyr från problem och hans liv i Glasgow idag. Parallellt får vi följa hans föräldrar som unga. Låter på pappret som en bok som skulle kunna passa mig bra.

Kamila Shamsie: A God in Every Stone

Kamila Shamsie kommer från Pakistan och fanns, liksom Xiaolu Guo, på Grantas lista 2013 med extra lovande författare under 40. Den nominerade boken utspelar sig 1914 och ger en ny och annorlunda bild av Första Världskriget. En av hennes böcker, Brända skuggor, har givits ut på svenska av Tranan Bokförlag.

Ali Smith: How to be Both

En bok av en favoritförfattare som jag läst allt för lite av, som också återfanns på Man Booker Prizes korta lista. Den handlar om en konstnär på 1400-talet och ett barn på 60-talet och låter inte alls som en bok för mig, men det är ju Ali Smith och den har nominerats till och vunnit en rad priser.

Sara Taylor: The Shore

En bok som beskrivs som episk och sträcker sig över hundra år. Kan vara något för mig, men jag har lite svårt för böcker som utspelar sig över generationer, men kanske ska jag ändå ge The Shore en chans. Vem läser den först?

Anne Tyler: A Spool of Blue Thread

Anne Tyler tillhör också mina favoriter, men det var ett bra tag sedan jag läste något av henne. Vi får följa Abby och Red från det de är unga och nyförälskade, till många år senare, då deras barn funderar över vem ska ta hand om deras gamla föräldrar och deras hus.

Sarah Waters: The Paying Guests

En bok som kommer ut på svenska snart och då fått titeln Hyresgästerna. Jag har verkligen tänkt läsa något av Waters hur länge som helst och kanske är det nu det sker. Lilian och Leonard Barber är hyresgästerna och historien utspelar sig i London på 1920-talet.

Jemma Wayne: After Before

Alltså omslaget är fantastiskt! Historien om tre kvinnor under en kall brittisk vinter skulle kunna vara något för mig. Karaktärerna verkar helt klart spännande.

PP Wong: The Life of a Banana

Xing Li är en banan, gul utanpå men vit inuti. Hon har vuxit upp i London, men känner sig ändå inte riktigt hemma. En bok om identitet, som verkar intressant och ganska svart.

 

Den tredje juni presenteras den korta listan bestående av sex titlar.

Bilden är tagen från hemsidan för Bailey’s Women’s Prize for Fiction

7 reaktioner på ”En lång lista kvinnor”

  1. Tack för genomgången! Har tänkt läsa flera böcker från listan, blev inspirerad av Helenas Baileys- utmaningen på Dark Places. Har redan läst Sarah Waters dock och kan absolut rekommendera!

    1. Jag har som mål i år att läsa några gamla pristagare också, för det finns så himla många bra författare jag inte läst. Waters vill jag absolut läsa också, har faktiskt inte läst något av henne ännu. Visst kommer den på svenska snart?

      1. Japp, den allra nyaste Waters kommer på svenska i april. Kan dock verkligen rekommendera hennes tidigare böcker också, inte minst Nattvakten som är en av de bästa. Främlingen i huset är fantastiskt om en vill ha lite spökligare stämning..

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d