När läsningen står i centrum

Det är läsarna som presenterar de arton nominerade i Augustprisets tre kategorier. Förvisso ganska kända sådana, men ändå läsare. Personligt berättar de om böckerna de läst och hur de upplevde mötet med dem. Läsningen blir viktigare än vinnaren. Så sympatiskt och så bra. För visst är det så att det viktigaste är att bra böcker lyfts fram och når sina läsare, än att en författare vinner ett pris. Även om det för just den författaren självklart måste vara riktigt stort.

Ikväll vann Lars Lerin, Jakob Wegelius och Kristina Sandberg Augustpriset. Lars Lerin för sin Naturlära, som ligger här hemma och väntar på att bli läst, Jakob Wegelius för Mördarens apa, som är fortsättningen på Legenden om Sally Jones, en bok jag planerar att läsa för grabbarna O snarast och så sista boken av tre om Maj, Liv till varje pris, som jag definitivt vill läsa. Ingen bok om andra världskriget i år alltså. Jag tippade som vanligt fel, även om jag halvt gissade på Wegelius. Jag är dock glad åt att Lerin och Sandberg vann, det vågade jag inte riktigt hoppas på.

Matilde Villegas Bengtsson tilldelades Lilla Augustpriset för sin novell Orangeriet, som du kan läsa här. Ett namn att lägga på minnet.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: