Om en återupplivad vänskap

756_250

Mina elever läser varje morgon och just den här dagen hade jag glömt en bok att läsa själv. Alltså kikade jag i klassrummets bokhylla och hittade där Sista berättelsen om oss av Mats Berggren. Berggren är en gammal favorit och hans lättlästa men inte banala ungdomsböcker brukar vara läsvärda. Så också denna till stor del.

Boken huvudperson heter Mattias och studerar första terminen på universitetet. Biologi så klart, då naturen är hans största intresse. Han är engagerad i Fältbiologerna och planerar att protestera mot ett motorvägsbygge. Hans flickvän Hanna läser samma kurs och delar hans intresse. De har det ganska bra och tänker sig ett liv tillsammans.

En gång hade Mattias en bästa vän som också hette Mattias. De delade allt. Tills det där med Emma hände. Sedan dess har de ingen kontakt. Så kommer det sig att de börjar umgås igen. Hittar tillbaka till varandra. De pratar om allt, utom Emma.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här boken. Mycket är bra, som relationerna mellan Mattias och Hanna, mellan Mattias och hans pappa och också mellan Mattias och Mattias. Naturperspektivet är också bra och får mig att tänka på Christina Wahldéns Grön cell. Däremot har jag svårt för upplösningen och den extra skuld som Berggren tillför huvudpersonens redan stora skuld mot Mattias. Lite onödigt, men kanske handlar det bara om att boken är skriven för unga läsare och inte för mig.

 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: