Dör för dig

I Dör för dig av Ann Edliden får vi följa med in i influencervärlden. Huvudpersonen Vilma är assistent till Tess Dunckel som är Sveriges största influencer. Hon började som bloggare när hon var 16 år, men är nu främst verksam på Instagram. Dessutom har hon självklart ett eget sminkmärke som heter Belle Face. Vilma är hennes assistent, men får ofta känna sig som en vän. Samtidigt är det tydligt att det kanske främst innebär att ha jour dygnet runt, varje dag. Eftersom hon på pappret lever sitt drömliv, långt från städjobbet och sin mamma i Göteborg, känns det varken lätt eller ens nödvändigt att sätta gränser. Hela tiden intalar hon sig att hon är Tess bästa vän och att hon är en av få som känner den riktiga Tess. Någonstans på vägen inser Vilma att hon tappat bort sig själv och egentligen handlar inte bara om Tess, utan också om drömpojkvännen Niklas, som var hennes tonårsidol och slog igenom i programmet Next big thing. Sedan dess har hans karriär varit i det närmaste obefintlig, men han drömmer fortfarande om det stora genombrottet.

Jag tyckte väldigt mycket om Ann Edlidens förra bok Någon annans tidsfördriv där dokusåpor och spelet bakom dem stod i centrum. Dör för dig är inte riktigt lika bra, men det är tydligt att Edliden är skicklig på att sätta fingret på märkliga saker i kändiskulturen, vrida det ett varv och beskriva det på ett vasst och roligt sätt. Den här gånger blev det lite för galet ibland, men det var fortfarande underhållande läsning. Kanske försvårades det av att Tess är en rätt vidrig person, men beskrivningen av henne som ytlig och självupptagen influencer är klockren. En fråga jag ställer mig flera gånger under läsningen är hur ytliga influencers kan få så mycket makt och inflytande, utan att egentligen göra någonting vettigt. Det är svårt att inte tänka på Bianca Ingrosso när Tess odlar berättelsen om sin olyckliga barndom på Östermalm med kända föräldrar, eller när hon marknadsför ett sminkmärke som tydligt vänder sig till några få och vars kvalitet kan ifrågasättas. Dör för dig är underhållande läsning och jag gillar hur Edliden vågar kritisera vårt ganska sjuka medieklimat.


Om boken

Dör för dig av Ann Edliden, Bokförlaget Polaris, (2022), 372 sidor

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: