Om dialekter och sexolekter

Just nu håller mina ettor på med språksociologi och dagens lektion handlade om olika ”lekter”, med tonvikt på dialekter. De har fått i uppgift att lyssna på dialeker och se ett avsnitt av Svenska dialektmysterier. Idag tittade vi på ett riktigt roligt klipp med en massa dialekter och diskuterade vilka associationer olika dialekter ger, samt vilka fördomar vi och andra har.

Vi avslutade lektionen med att läsa Kulturkollo-Lottas inlägg om VS Naipaul och manligt/kvinnligt språk. Sexolekt är med som en ”lekt” i många läroböcker och frågan är om det ens existrerar något som skulle kunna benämnas manligt/kvinnligt språk. Det är i alla fall kul att fundera över varför vi tror som vi gör och vilka fördomar vi faktiskt har. Läs inlägget här. Och facit här.

4 reaktioner på ”Om dialekter och sexolekter”

  1. Shit vad bra han var! Älskar ”… så att det är” is Vetlanda. Småländskans konstigaste ingrediens. Även: han lyckades prata i över tolv minuter utan att säga någonting o_0

    1. Svårt att avgöra på de dialekter man inte känner igen riktigt, men visst låter det klockrent! Tror han tagit en massa sportsnack och blandat in, men ja, tänkt att kunna hålla lådan så.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: