Mest damer och några herrar

Jag gillar statistik och det blir en del diagram i år också. Först ut är könsutdelningen, som alltid brukar vara lite ojämn. I år lite mindre än vanligt, men ändå är 67% av de böcker jag läser skrivna av kvinnor. Det är inte direkt medvetet, men inte sällan tilltalar deras böcker mig mer. Kanske har det med igenkänning att göra. Det brukar annars heta att män läser böcker av män och kvinnor läser böcker av både män och kvinnor. 1/3 måste ändå räknas som att jag läser böcker av båda tänker jag.

 

kön2015

Självklart var jag tvungen att även jämföra med tidigare år och fördelningen förra året och 2011 var ännu mer ojämn, då de kvinnliga författarna hade skrivit nästa 75% av de böcker jag läst. 2012 var ett undantag på flera sätt.

kön1115

Är det ett problem? Nej, egentligen inte. Jag tycker dock att det är intressant att sammanställa och fundera kring varför det blir som det blir. Hur ser din fördelning ut?

3 reaktioner på ”Mest damer och några herrar”

  1. För första gången räknade jag i år hur många böcker och noveller jag läst som varit skrivna av män respektive kvinnor och fick fördelningen att 65st varit skrivna av kvinnor och 46 st av män. Jag väljer aldrig efter om författaren är man eller kvinna, men vad som gör att fördelningen ser ut som den gör vet jag inte riktigt. Igenkänning kanske spelar in.

    1. Jag väljer inte heller efter kön, men den här fördelningen har som sagt blivit den vanliga. Skulle aldrig börja kvotera in män, det vore trist.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: