Om det var krig i Norden

Om-det-var-krig-i-Norden-213x300

Om det var krig i Norden av Janne Teller är en liten bok med stort innehåll. En bok som kanske kan ge förståelse och perspektiv. Den ser ut som ett pass, kanske den viktigaste samling papper som finns. Inte minst i dessa dagar då Europa stänger sina gränser och Schengen är ett minne blott. Teller beskriver ett krig och en flykt men här, inte långt borta. Ingenting som drabbar någon annan, utan något som drabbas oss. Ett tankeexperiment som förhoppningsvis får oss att i alla fall få en aning om hur det skulle kunna kännas att vara en av de flyktingar som nu försöker ta sig hit för att söka fred och frihet.

Det talas mycket om vikten av närhet och hur närhetsprincipen gäller även då krig och terror drabbar människor. Jag kan förstå det, men tycker inte att det är någon ursäkt. Vi behöver inse att likheter och skillnader mellan människor kan finnas oavsett avstånd och bakgrund.

Janne Tellers bok har stått på min läslista länge och för ett tag sedan fick jag äntligen tummen ur och läste den. Lättlästa böcker med ett viktigt budskap är kanske de viktigaste böcker som finns. Om det var krig i Norden är en bok som borde finnas på alla skolor, läsas av alla elever och diskuteras i alla klasser. Så viktig är den. Här finns en lärarhandledning att ladda ner.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: