Dubbelt Dessen

29696448_O_19780451474704

Att läsa minst en bok av Sarah Dessen är ett måste varje sommar. I år blev det en på svenska och en på engelska. Du är aldrig ensam, kom ut på svenska i maj och Saint Anything kom ut i pocket på engelska samma månad. Två böcker som är lika på många sätt, men också ganska olika.

Huvudpersonen i Du är aldrig ensam heter Ruby Cooper och hon har en mamma som inte kan ta hand om varken sig själv eller sin dotter. När mamman sticker försöker Ruby klara sig själv, men det går inte så bra och eftersom hon inte är myndig ännu bestäms det att hennes storasyster Cora ska ta hand om henne. Det var länge sedan systrarna träffades och de känner inte riktigt varandra längre. Ruby känner sig inte riktigt hemma hos sin syster och hennes man Jamie i deras jättehus, men långsamt, långsamt hittar de varandra. Främst beror det på Jamie, som verkligen är en trevlig prick. Grannens pojk Nate blir viktig för Ruby och de blir goda vänner. Han kör henne till skolan varje dag och Ruby tvingas bli beroende av någon annan. Läskigt.

Du är aldrig ensam är bra, men jag tyckte mycket mer om Saint Anything. Mest tycker jag om den brokiga familjen Chatham, med den helt underbara Layla som verkligen kan fixa helt perfekta pommes och gjort det till en konst att äta dem. Hon är en av de trevligaste personer jag läst om på länge. Brorsan Mac, som är den som blir viktigast för Sydney, är också trevlig men kanske inte lika intressant.

Huvudpersonen Sydney träffar Layla och Mac när hon börjar i sin nya skola. Faktum är att hon byter från den skola Ruth i Du är aldrig ensam börjar i då hon flyttar till sin syster. Sådana detaljer som binder samman böcker gillar jag skarpt. Att Sydney lämnar den fina privatskolan handlar om pengar. Hennes bror har kört berusad och skadat en ung pojke. Advokatkostnaderna har gjort att familjens ekonomi inte är den bästa. Faktum är att få saker är speciellt bra i Sydneys familj. Hennes mamma tänker inte på något annat än Sydneys bror Peyton och Peytons läbbiga kompis Ames har nästlat sig in i gemenskapen på ett effektivt sätt. Sydneys föräldrar verkar dyrka honom, men självklart är han inte alls så fantastisk som de tror.

Det jag gillar mest med Saint Anything är att det är mer fokus på vänskap än kärlek. Det är trevligt. Faktiskt tycker jag att det är en av Dessens bästa böcker. Lite skitigare och lite mänskligare än de brukar vara, även om det alltid finns någon sorts svart underton i alla hennes böcker.

Sarah Dessen är en riktigt bra ungdomsboksförfattare och jag kommer absolut att läsa mer av henne. Hittills har hon gett ut tolv boken och jag har läst ungefär hälften. Bara att fortsätta alltså.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: