Berlin baby

Jag och maken tillbringade en kort och intensiv helg i Berlin. Det var 22 år sedan jag var i Berlin sist och jag hade få minnen av staden måste jag erkänna. Självklart tog vi oss till de klassiska kvarteren runt Brandenburger Tor. Ingen av oss var direkt sugna på museer och mycket av tiden vandrade vi runt och stannade med jämna mellanrum för förfriskningar.       Vid floden fanns en del trevliga uteserveringar. Kranen i bakgrunden var dock en väldigt vanlig syn just nu i Berlin. Unter den Linden var uppgrävt och delar av staden var en enda stor byggarbetsplats. Kanske var det därför det var så tomt på gatorna, eller så var hela Berlin vid Kurfürstendamm, där det var stor utställning av gamla och nya bilar. Absolut ingenting för oss, men för många verkade det vara rena himmelriket.

Vi vandrade österut och överraskades av ett rejält regnoväder. Vi lyckades ta oss till Monsieur Vuong på Alte Schönhauser Straße och åt oss igenom skuren. Det funkade utmärkt.  

Många tipsade oss om stadsdelen Prenzlauer Berg, så dit gick stegen efter lunch. Även där var kranarna synliga, men det var verkligen en trevlig stadsdel.

Söndag i Berlin var inte direkt pulserande och vi tillbringade en del av dagen i Litteraturhusets trädgård, där det fanns ett supermysigt café.     Det är alltid trevligt att få träffa sin man i lugn och ro och att resa är alltid mysigt. Att få göra det utan barn och faktiskt kunna göra vad man vill är också fint som omväxling. Ingen av oss drabbades dock av någon omedelbar kärlek till Berlin, som visserligen var lugnt och skönt, men inte alls den sorts stad vi förväntade oss. Det fanns liksom ingen puls, allt var lite avslaget. Dessutom reagerade jag på hur smutsigt och ovårdat det var på många ställen, speciellt parkerna behövde lite omsorg. Jag höll också på att få ett smärre sammanbrott över lokaltrafiken. Systemet med U-bahn och S-bahn var verkligen inte smidigt.

3 reaktioner på ”Berlin baby”

  1. Oj, så olika man kan uppleva en stad. Jag har varit i Berlin två gånger de senaste åren och gillar verkligen stan. Visst, är den lite ruffig, men det tilltalar mig. Den känns på riktigt, en stad att bo i. U-bahn, S-bahn, spårvagnarna på östsidan – älskar Berlins lokaltrafik. Båda gångerna var vi där i nästan en vecka och kanske spelar tiden roll. Det tar möjligen lite tid att charmas av Berlin.

    1. Så kan det absolut vara! Bland favoritstäder i Europa hamnar dock Berlin än så länge en bit från toppen där Paris tronar.

  2. Tyckte mycket om minnesmärket för förintelsens offer som är bakom Brandenburger – så värdigt och så otäckt.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: