Till en hemlig bokvän

Boklusens bokblogg ordnar bokbyte och jag är självklart med. Inte för att jag egentligen behöver fler böcker, men för att jag gillar grejen med att skicka och få paket. Det är alltid lite lyxigt att få en grön påse full av överraskningar. För att hjälpa min hemliga bokvän lite har jag svarat på några frågor.

* Vilken genre håller du dig helst till då du läser?

Jag brukar hävda att jag läser det mesta och det stämmer till viss del. Jag läser allt från Nobelpristagare till deckare och även samtidsromaner, gärna skrivna av kvinnor och en del feelgood och chick-lit. Ungdomsböcker gillar jag också. Skräck kan vara kul, men jag läser sällan fantasy och är inget jättefan. Böcker som beskrivs som roliga skrönor är inte heller min grej.

* Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)

Chimamanda Ngozi Adichie är en favorit, liksom Nina Bouraoui, Barbara Voors och David Levithan. Har dock de flesta böckerna av dem.

* Läser du på andra språk än svenska? Vilka?

Läser gärna och ofta på engelska.

* Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?

Nej, ljudböcker är inte alls min grej. Hade önskat att det var det, då det verkar praktiskt, men det funkar inte.

* Samlar du på böcker av någon särskild författare?

Egentligen inte. Sparar snarare på böcker av alla författare jag gillar. Eller på böcker, punkt.

* Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?

Listor på det jag läst från 1999 finns på bloggen här, liksom en lista över mina 100 favoritböcker genom tiderna.

* Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)

Det beror på hur jag mår. Om jag är på topp läser jag gärna böcker för bildning, när det är mycket att göra, som nu, gillar jag att läsa mer lättsmält. Att få nya erfarenheter är kul, eller att dras med i en spännande deckare. Romantik funkar om det inte är allt för smörigt.

* Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?

Nu var jag visserligen inne på det ovan, men fantasy är verkligen inte min grej. Jag har också svårt för t.ex. Jonas Jonasson och andra böcker som jag tycker är krystat roliga, vilket gör att jag tar fram skämskudden. Romantiska böcker av ”harlequintyp” går också bort och jag skulle aldrig läsa Fifty shades of grey. Noveller har jag lite svårt för och biografier blir ofta liggande. Annars är jag egentligen av uppfattningen att det finns bra och dåliga böcker i alla genrer.

* Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?

Egentligen skulle jag vilja läsa mer skräck, men jag är lite feg. Författare som lockar, men som jag aldrig läst är t.ex. Jennifer McMahon och Lisa Unger. Jag skulle också vilja utforska Helen Fitzgerald mer (har bara läst the Donor) eller Ali Smith.

* Vad gör du helst på fritiden?

Mycket blogg och böcker just nu. I övrigt tar ungarna en del tid, nu när aktiviteterna är många.

* Samlar du på något?

Inte mer än böcker då, men gillar pennor av olika slag. Och skrivböcker.

* Favoritfärg?

Gillar starka färger som lila, orange, turkos, grönt och rött.

* Tv-serier som du uppskattar?

Gillar sjukhusserier som Grey´s Anatomy och dramaserier som Parenthood. Har också fastnat i den egentligen rätt kassa Hart of Dixie, men jag charmas av Rachel Bilson.

* Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?

Jag älskar franska filmer och drama är nog min bästa genre. Är också svag för romantiska filmer. Actionfilmer går bort, de får bara min hjärna att stänga av sig och jag somnar.

* Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?

Jag dricker gärna kaffe och svart te. Hellre kryddigt än fruktigt när det gäller te.

* Vilket slags godis tycker du bäst om?

Det mesta, jag gillar helt enkelt godis. Har möjligen lite svårt för violsmak, men i övrigt är jag inte speciellt petig. Salt godis är dock bäst.

* Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket?

Inget som jag tror att du skulle få för dig att stoppa i. Avsky är ett starkt ord. Däremot är jag allt annat än pysslig, så kanske inte scrapsaker. Men det skulle å andra sidan ungarna älska.

* Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket?

Allt som känns genomtänkt och går att köpa i en bokhandel funkar utmärkt.

* Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?

Tål inte äpplen, men det är allt.

* Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?

Egentligen inte. Har länge tänkt läsa Marilyn Frenchs Kvinnrummet, så det hade visserligen varit kul, men det känns lite knäppt att ”beställa” böcker.

* Vilka böcker har du olästa i bokhyllan? Som du ogärna vill få dubbelt av…

Oj, det finns tyvärr många olästa i hyllan, men den risken får jag ta. Kör på!

2 reaktioner på ”Till en hemlig bokvän”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: