Grejen med verb

20140310-191409.jpg

Vem är galen nog att skriva en bok om verb och vilket förlag, förutom läromedelsförlag, ger ut en sådan? Tja, om Sara Lövestam, kanske världens roligaste grammatikälskare, skriver är det självklart att hennes förslag Piratförlaget ger ut. Dumma vore de annars. Jag hoppas att fler än insnöade språknördar som jag upptäcker denna pärla. För se Grejen med verb är en vansinnigt underhållande bok. Lövestam presenterar varsamt alla små verbformer, faktiskt minsta lilla verbpartikel och ger dem liv och dessutom olika personligheter. Jag fnissade otroligt mycket då jag läste och mina elever som hade lässtund samtidigt förundrades över hur knäpp jag verkligen är. Vem fnissar åt en bok om verb liksom? Grejen med just den här verbboken är att den är rolig, men för den sakens skull inte flamsig eller ytlig. Jag lärde mig massor om verb. Låt vara att jag säkert glömt det mesta, men jag kan ju alltid återvända och lär göra det många gånger.

I Grejen med verb kan du till exempel läsa ”Den sedelärande sagan om hur imperfekt blev preteritum”, om partikelverbets ”fasta relationer och lösa förbindelser” och en helt underbar utläggning om ”transvett”, som inte har någonting att göra med tranor som svettas och faktiskt inte heller så mycket med grammatik. Den som vill kan också sjunga ”Grejen med verbfras” till melodin ”Jag är en jävel på kärlek” med GES. Jag hoppade det just i klassrummet, då hade nog mina elever blivit lite oroliga, men idén är kul.

Sara Lövestam har skrivit något så fantastiskt som en lärorik och underhållande grammatikbok. Det är inte dåligt. Vågar man hoppas på en serie böcker om fler ordklasser? Det hade varit fantastiskt i så fall!

 

8 reaktioner på ”Grejen med verb”

  1. Jag har precis beställt den till min sambo som snart fyller år. Han läser gärna olika typer av språkböcker så den här passar förhoppningsvis bra.

  2. Den står och väntar i min bokhylla och jag blev än mer sugen på att läsa den efter att ha läst din recension.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: