Det där med att tipsa om böcker

Det är alltid smickrande och kul att andra inspireras av det jag skriver och vill läsa det jag rekommenderar. Samtidigt blir jag vansinnigt nervös. Tänk om jag lurar någon. Ger falska förhoppningar. Får någon att känna att de kastat bort timmar på en kass bok.

Nu är det väl lite vitsen med en bokblogg att just skriva om böcker på ett sådant sätt att det framgår tydligt vad bloggskribenten tycker om dem. Ganska ofta glömmer jag dock bort att det faktiskt är andra som läser det jag skriver och kanske lånar eller (hemska tanke) köper en bok som jag rekommenderar. En bok jag älskar.

Tänk om andra inte älskar mina älsklingar?

22 reaktioner på ”Det där med att tipsa om böcker”

 1. Åh jag älskar att läsa andras boktips. Är det sedan från någon man ”känner” (inkluderar i begreppet även bloggare man följt en längre tid men inte nödvändigtvis känner personligen) så vet man ju hur väl det matchar vad man själv tycker.
  Sen i bloggosfären/internet så kan man ju om man fått ett tips googla vidare för att se vad olika personer tycker och så bilda sig en egen gissning om vad man själv skulle tycka.

  1. Jag läser massor av böcker som jag fått tips om på bloggar. De flesta är bra! Blir bara så nervös när jag inser att folk faktiskt läser det jag tipsar om.

 2. Jag tycker bara det är kul när andra tipsar om böcker, men jag förstår precis vad du menar! Jag kan också tänka så ibland, men egentligen, vad spelar det för roll? Det är ju ändå den som läser som har valt att läsa boken, man tvingar ju ingen att läsa bara för att man tipsar om en bok^^ Så fortsätt du med att tipsa! Jag lovar dig att det är uppskattat!

 3. Visst är det otäckt när någon faktiskt tror på det man skriver 🙂

  Jag tycker det oftast stämmer med boktips, för man utgår ju från bloggarens smak rent generellt. Om man då för det mesta gillar samma sak så är det ju kanske ett tips att gå på.

 4. Jag kan också tycka att det är läskigt att bli tagen på allvar på det där sättet – att någon kanske köper en bok som jag älskat och sedan inte alls gillar… Det är faktiskt lite jobbigt på biblioteket också men där ingår det ändå i mina förväntade arbetsuppgifter och dessutom lånar ju i alla fall de stackars låntagarna bara. Det läskiga uppvägs dessutom att det för det allra mesta går bra, folk brukar lyssna med viss urskiljning på mina tips 😉

    1. Både du och Fiktiviteter älskade. Obegripligt. Eller fel, inte obegripligt, för jag kan förstå varför men jag gillade inte alls.

 5. Mmm, jag har också tänkt på det där. När jag är på jobbet är det ju enklare att ha ett boksamtal, då är man två som pratar och jag kan lyssna av vilka tidigare läsupplevelser som har satt vilka spår innan jag tipsar. Samtidigt kan man ju inte ta hänsyn hela tiden – jag gillar det jag gillar och andra kanske gillar något annat. Roligast tycker jag det är när jag följt en blogg så pass länge att jag ”lärt känna” skribenten och kan utläsa av texterna vad jag kommer att tycka. Ungefär som när man pratar böcker med sina vänner! 🙂 Men det är klart att jag kan få den där ojdå-tanken ibland – särskilt när jag läser om samma bok på andra bloggar efter att jag själv skrivit om den. Då kan jag få lite second thoughts.

 6. Jag har också funderat på det här. Vill inte ”lura” någon att läsa något men samtidigt så blir jag själv ofta sugen på att läsa en bok någon skrivit bra om men jag blir faktiskt inte besviken om jag inte själv gillar den. Snarare kan jag tycka det är intressant och fundera över vad det var som de tyckte om och vad som gjorde att jag själv inte gillade den osv.

 7. Fast jag går också på HUR man skriver om boken, hur man motiverar och formulerar. Om helheten tilltalar mig och det dessutom är en blogg som tipsat om böcker jag gillar, då vågar jag ta språnget. Och så måste man ju inse tjusningen med att boksmak är så individuellt. Man kan ju inte skylla på bokbloggaren om man inte gillar boken!

 8. Jag får de flesta av mina boktips från bloggar, då min umgängeskrets inte är så bokintresserad (jo, min svärfar, men hans smak är ganska extrem och består till stor del av nederländska författare jag aldrig hört talas om), men det är klart att man inte håller med alla gånger; även det som verkar rätt och som älskas av någon man brukar vara överens med kan vara ”fel” – eller snarare inte 100% rätt.

  Och för att be om tips: visst bor du i eller i närheten av Lund? Finns det några bra böcker som utspelar sig där och som man får en bra lundakänsla av? Jag har en soft spot för den faktiska staden men litterärt är den en ganska vit fläck på kartan.

 9. Tack! Tips i alla fall, trots hjärnsläppet. Har läst Outsider men för en massa år sedan, borde kanske läsa om?

 10. Jag har fastnat för boken Fallen tid som är skriven av Anna Roos. Läs den, ett måste i sommar. Väldigt bra bok!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: