En fundering kring eBöcker

Mitt mål är att under 2012 läsa mer eBöcker. Ett beslut som handlar både om plats, smidighet, miljö och ekonomi. Jag vill också bredda mitt läsande och läsa böcker skrivna av författare runt jorden och har gjort en läslista som jag tänkt läsa böcker från. Tyvärr verkar dessa två mål vara svåra att förena. Efter att ha sökt på elib hittade jag endast en av de svenska böckerna som eBok och det var Bastarden från Istanbul utgiven av 2244 som är ett Bonnierförlag. Några titlar på listan är visserligen inte utgivna, men resultatet är ändå minst sagt nedslående.

Bland de eBöcker som ligger i topp på utlåningslistan är det idel författare från stora förlag. Detsamma gäller på Ditos och Adlibris topplistor. Inte konstigt kanske, då det också handlar om böcker som har en stor målgrupp. Ett problem blir det först om dessa är de enda böcker som erbjuds.

Vad handlar det om? Rättigheter? Ekonomi? Produktionssvårigheter? Handlar det kanske om rädslan för att böckerna ska lånas istället för att köpas, eller är det en protest mot elib? Skulle gärna vilja ha lite input från de förlag som valt att inte satsa på eBöcker.

När det gäller de engelska titlarna på listan ser det annorlunda ut. Jag hittade de flesta titlarna på Amazon.com och att ladda dessa titlar till min iPad går på ett kick. Så farligt dyrt är det inte heller. I USA och Storbritannien säljs en mängd eBöcker och det kanske inte är så underligt med tanke på det breda utbudet.

Kindles starka marknadsställning bidrar säker också. Här finns en mängd möjliga och omöjliga appar för att köpa eBöcker och marknaden är än så länge en djungel.  Att det dessutom är enklare att köpa eBöcker på Amazon är genom t.ex. Dito bidrar säkert också. Priset har självklart också betydelse, men där tycker jag att det verkar börja hända lite. Att som Piratförlaget ha pocketpris även för eBöcker är till exempel bra. Kanske kan några storsäljare göra att förlagen vågar satsa också på lite smalare eBöcker?

För mig som läser en del på engelska går det alltså att få tag på lite mer udda eBöcker, men för dem som bara läser på svenska är det inte lika lätt. Ska det verkligen vara så? Jag hoppas verkligen att det är jag som missuppfattat något och att guldkornen gömmer sig någonstans där jag inte letat.

7 reaktioner på ”En fundering kring eBöcker”

 1. Verkligen en bra fråga. Nu talar ju du om att köpa eböcker. Jag fick för inte alls länge sedan reda på att de eböcker man kan låna på bibblan kostar massor för biblioteken eftersom de tydligen får betala per lån. Det tycker jag är väldigt märkligt. V Petronella

  1. Just elib och deras avgifter till biblioteket är helt galet. Undrar om det är avtalsfrågor som gör att så få böcker blir eböcker?

 2. Maryse condes senaste läste jag som ebok, annars är det nog så att det är svårt att hitta de lite mer udda titlarna. Mycket synd!

 3. Hej,

  Visst handlar det om rättigheterna och kostnaderna för dessa. När jag jobbade på Billingska bokhandeln tidigare, var vi ofta i kontakt med förlag om deras utgivning av både trä- och eböcker.
  Kostnaden för rättigheter, översättning, omslagsdesign och annat kan lätt uppgå till sexsiffriga belopp för en utländsk författare.
  När ett förlag har betalat översättare 50-100 tusen kronor för träboken glömmer man bort att de måste betala översättaren EN GÅNG TILL för översättningen av eboken.
  Och att de måste betala för rättigheterna till omslagsbilden en gång till.

  Galet.

  Så egentligen är det inte konstigt att det inte har funnits så många utländska författare översatta till svenska i eboksformat.
  Men det blir definitivt fler och fler. En anledning kan vara att nu hoppar vissa förlag över träbokutgåvan och istället satsar på att ge ut eboken direkt. Och rättighetskostnaderna är antagligen fortfarande något lägre för dessa än för träboksrättigheterna.

  Så naturligtvis lär det dröja innan vi ser ett lika stort utbud av eböcker som träböcker, men, vem vet? Om några år så …

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: