She’s got The Power

Idag avslöjades årets vinnare av Baileys Women’s Prize for Fiction i the Royal Festival Hall, London. Det blev brittiska Naomi Alderman som belönades för sin fjärde bok The Power. Alderman vann också debutantpriset 2006 då priset hette Orange Prize for Fiction för boken Disobedience. Hon var också en av 20 författare på Grantas lista från 2013 med lovande författare under 40. Hon är född 1974 och har alltså passerat 40 nu.

The Power är en dystopi handlar om hur unga kvinnor får kraften att skada andra, faktiskt till och med död, med hjälp av strålar som de skickar ut från sina fingertoppar. När kvinnor världen över upptäcker sin kraft förändras maktbalansen och protester mot männens förtryck sveper över världen. Det resulterar i att män blir rädda för kvinnor istället för tvärtom. Det som också sker är att världsreligionerna skiftar fokus och inom islam är det nu Fatima, inte Mohammed som är viktigast, judarna lyfter fram Miriam och de kristna tillber Maria. Onekligen en intressant, kontroversiell och väldigt politisk idé.

Boken är blurbad av Margaret Atwood och är faktiskt också inspirerad av liksom dedikerad till densamma. Vad jag kan läsa mig till har Atwood fungerat som något av en mentor för Alderman. Det här skulle kunna vara riktigt spännande läsning!

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: