Två av en lång rad vinnare

Pulitzerpriset är inte bara ett pris, utan många utmärkelser i en rad olika kategorier. Det som benämns just Pulitzerpriset brukar dock vara det i den skönlitterära klassen och i år heter vinnaren Colson Whitehead. Han tilldelades priset för sin bok The Underground Railroad, som verkar mycket spännande. Huvudpersonen Cora är slav på ett bomullsplantage i Georgia och lyckas fly via ett underjordiskt järnvägsnät, som låter som en metafor för frihet, men faktiskt funnits på riktigt.

Bland andra vinnare noterar jag Hisham Matar, som tilldelades priset i kategorin för självbiografi/biografi för sin bok The Return: Fathers, Sons and the Land in Between som handlar om hur hans far kidnappas  och förs till Libyen då Matar är 19 år och hur författaren, efter den arabiska våren, kan återvända till landet i jakt på sin far. Boken kommer ut på svenska i maj på Bokförlaget Forum med titeln Att återvända.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: