Mats Strandberg om Pestblommor

Det blev ett besök på Lärarscenen där Ylva Blomqvist samtalade med Mats Strandberg om att skriva för unga om historiska händelser. Strindbergs senaste Pestblommor är en historisk skildring av pesten för unga. Den hemliga trädgården var en stor inspiration under tiden han skrev och även Virginia Andrews böcker. Målet var att skriva en ”gotisk karamell” och under pandemin kom idén att skriva om andra sjukdomar som vi faktiskt tagit oss förbi. Han fick mycket hjälp av Magnus Västerbro som skrev Pestens år.

Trots att Strandberg inte var så intresserad av historia när han var ung, men är det nu. Intresset väcktes då han som vuxen läste Per Anders Fogelströms Stadserie. Kanske hade han en tråkig historielärare eller så var han inte redo att förstå koppling mellan dåtid och nutid. Han hoppas att hans bok ska kunna väcka ett historieintresse. Det historiska blir lite av en saga och att skriva om en flicka som förlorar sin mamma i pesten blev på ett sätt enklare än att skildra en nutida flicka som förlorar sin mamma i covid. Det svåra är att hitta tonen och undvika anakronism, något som han kan störa sig på själv när han läser historiska böcker. Han försöker skildra den värld som personerna i boken levde i och synen på religion, både kristendomen och folktron spelar stor roll.

Hur hemskt får det vara i en bok för unga?, undrar Blomqvist. Strandberg säger att han själv tyckte om att läsa och gråta då han var yngre. Det var något väldigt skönt med att läsa böcker som satte ord på hans känslor och dessutom satte hans egna problem i perspektiv. Att vara barn idag, när framtiden ser så mörk ut, måste vara hemskt, säger Strandberg och då kanske det behövs en bok som visar att det faktiskt varit värre.

Strandberg har gjort mycket research för att kunna skriva boken och just nu låter han verkligen som en riktig historienörd. Att få hjälp med det har varit avgörande. Ibland har han dock gjort en anpassning och modernisering för att inte störa läsningen. Bibelcitaten är t.ex. från en modernare bibelversion. Språket i övrigt är moderniserat, för även om vi inte vet exakt hur de talade då. När det gäller själva skildringen av pesten har han dock försökt vara så korrekt som möjligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: