Det kommer inte alltid vara du

Av Petra Backström har jag tidigare läst ungdomsromanen M varken mer eller mindre och det sparsmakade, effektiva språket känns igen i senaste romanen Det kommer inte alltid vara du. Vi får träffa han och hon där det är hon, jaget, som berättar om en kärlek som som finns, som är, men som inte alltid är så sprudlande längre. De har varit tillsammans sedan hon tog studenten. Han är nio år äldre. Nu var det länge sedan.

Allt är stabilt. Hon känner sig trygg. Ändå finns det något som skaver, som att han är rätt långsint och inte alltid så snäll. Inget stort, inget farligt, inget som får henne att vackla på riktigt. Tills du dyker upp. Någon som är ny, men har både en hon och barn. Ändå växer en förbjuden kärlek.

Egentligen är det här en vanlig berättelse om otrohet och hur lite det handlar om kärlek och hur mycket plats skulden tar. Och kärleken, den tar också plats och det är på många sätt fin läsning. Mycket små detaljer som är fina att läsa, men väldigt svåra att skriva om. Jag tycker om Backströms bok, det gör jag och jag vill gärna läsa mer av henne.


Om boken

Det kommer inte alltid vara du av Petra Backström, Wahlström & Widstrand, (2022), 240 sidor

Foto: Viktor Fremling

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: