Idag firar vi svärmor som fyller 75 år och det inspireras till denna upplaga av kulturfrågan. Det finns en massa kulturella kalas som inspirerar eller avskräcker.

Bilbo Baggins födelsedag inleder äventyret Sagan om ringen. Ett trevligt kalas som jag gärna hade varit på, men resten av äventyret hoppar jag gärna över. Jag tillhör ju dem som aldrig kommit igenom Tolkiens böcker, men filmerna (framför allt de förlängda versionerna) tycker jag om.

Tårta hör ju kalas till och min absoluta favoritscen som involverar tårta är den i Saltkråkan då Tjorven frågar gud om hon kan få ta lite mer tårta och sedan själv svarar med mörk röst att jo, det får hon. Apropå Saltkråkan så ser jag fram emot nya tv-serien som snart har premiär.

I Cover story av Mhairi McFarlane får huvudpersonen Bel en oväntad inbjudan till en födelsedagsfest för Amber, en person hon ska låtsas bli vän med för att kunna pumpa henne på information. Eftersom Amber tror att Bels kollega Connor är hennes pojkvän blir även han medbjuden.

Att Födelsedagen av Carina Bergfeldt och Sofie Sarenbrant handlar om just en födelsedag är kanske inte så oväntat. Däremot är det en bok med många oväntade vändningar som handlar om ett födelsedagsbrn som försvinner.

I Syskonfejden av Moa Herngren firas en mamma av sina tre barn, där äldsta dottern Andrea har planerat allt i minsta detalj. Kanske har hon gjort det för att få sin mors kärlek och klart är att hon känner sig besviken både på syskonen som inte hjälp till och mamman för att hon inte verkar uppskatta Andreas ansträngningar.

Det går ju inte att hoppa över de riktigt komplicerade och hemska festerna, som den i Festen av Thomas Vinterberg som innehåller det kanske mest fruktansvärda födelsedagstal jag hört. Även Återträffen av Anna Odell visar en riktigt hemsk fest, en fest där fantasi och verklighet går in i varandra.

Fler kulturella kalas hittar du här.

8 thoughts on “Veckans kulturfråga v.42 2025”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.