I Onsdagarna på badhuset är Isak den jobbige killen som huvudpersonen Annika nästan är rädd för. Han som är gränslös, bråkig och allmänt störig. I uppföljaren Jorden anropar Isak! får vi lära känna honom mer och även om Alma Thörn inte ursäktar hans agerande, får vi en förståelse för hur Isak fungerar. Han menar aldrig något illa, men ibland blir det väldigt fel. Faktum är att han också är bekymrad över att Annika verkligen inte gillar honom och han vill att andra ska tycka om honom. Något som också är jobbigt är att inte ha en pappa, men det värsta är nog ändå att ständigt ha nageltrång. Så funkar Isak, stort och smått blandas och han har svårt att navigera i den för honom komplicerade världen.

Det händer alltid något kring Isak. Han råkar lämna en dusch på så att kapprummet blir översvämmat, blir arg när fröken Berit säger till honom och råkar säga något dumt. Värst är det när hon ringer hem till mamma. Bästa kompisen Milo brukar vara en klippa, men när Isak förstör ett grupparbete blir deras relation annorlunda. Isak försöker, men det är extra jobbigt att vara i grupp med Annika och Naima, speciellt när Annika börjar limma på hans dörr. Isak har massor av idéer och han vill inte att någon annan ska förstöra. Speciellt inte Annika som alltid ser så arg ut.

Jorden anropar Isak! är en vardagsberättelse om att gå i trean och inte riktigt passa in. Alma Thörn beskriver både Isaks tankar och agerande och får oss att förstå hur han ser på världen. Det är frustrerande för honom att saker ofta går fel, men han vet inte riktigt hur han ska göra för att inte hamna i dumma situationer. Det är en bok som passar fint att högläsa och även att läsa själv för nybörjarläsare. Kanske blir det en tredje bok i serien där Milo eller Naima får berätta om sin vardag. Den hade jag gärna läst.


Om boken

Jorden anropar Isak!, Alma Thörn, Alfabeta Bokförlag, (2025), 6-9 år, 136 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.