För några dagar sedan släpptes Sa du bonjour? av Jenny Clevström. Det är författarens första bok för unga läsare och också den första boken av henne jag läser. Vi får träffa Alba som är elva år och tillsammans med bästa kompis Yoko driver bakkanalen Bake it ’til you make it. Det är snart sommarlov och tillsammans med konditorn Bella planerar vännerna att sända en bakskola. Albas föräldrar verkar helt ha missat hennes planer och istället berättat de att Albas mamma har fått ett skrivarstipendium och hela familjen ska därför spendera en stor del av sommaren i Paris. Tanken är att mamma ska komma igång med sitt skrivande medan resten av familjen hänger i den vackra huvudstaden. Varken Alba eller hennes bror Viggo är speciellt glada över att tvingas göra om sina planer för sommaren.

Efter en lång bilresa landar familjen i Paris och flyttar in i en charmig lägenhet i Montmartre. Det visar sig dock att bakningen blir svårare än Alba trott. Det tar tid att hitta rätt mjöl och jästen beter sig inte som hon är van vid. Värst är ändå att ugnen är sned och dessutom slutar fungera mitt under den första livesändningen. Även om resan startar i en smärre katastrof blir allt gradvis bättre. Paris är trots allt en fantastisk stad och Albas pappa tar med sig Viggo, Alba och deras tvååriga syster Julle, på en rad trevliga aktiviteter. Ännu bättre blir det när Viggo träffar en tjej i skejtparken och Alba träffar Hector på ett café.

Sa du bonjour? är en trevlig bok som främst bjuder på feelgood, men också funderingar kring relationen mellan föräldrar och barn. Den påminner lite om Sara Dessens klassiska sommarböcker, där svärtan anas under den soliga ytan, utan att för den skull förstöra sommarlovskänslan. Jag tror att många bokslukare i mellanstadieåldern kommer att uppskatta att hänga med Alba och de andra i Paris.


Om boken

Sa du bonjour? av Jenny Clevström, Rabén & Sjögren, (2025), 176 sidor, 9-12 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.