Fem fina flickor i litteraturen

Idag firas grabbarna O:s yngsta kusin, men jag sitter hemma med ett svullet öga och lite för mycket förkylning för att det ska kännas okej att följa med. Istället roar jag mig med att skapa en topplista med litterära flickor jag tycker om.

Lotta på Bråkmakargatan har varit min favorit sedan jag var liten. Jag identifierade mig med henne då och kan göra det nu också. Dessutom lajvade en av ungarna Lotta en hel del när han rymde hemifrån med jämna mellanrum. Lotta är härligt envis, eller envis som en gammal get som det heter, och går alltid sin egen väg. Hon bestämmer sig för att inte göra saker, som att ta medicin, och gör således inte så heller. Min favoritbok är nog den första som heter Lotta på Bråkmakargatan, där hon bland annat klipper sönder en kliande tröja och flyttar till tant Berg.

Kerstin i böckerna av Helena Hedlund är en blyg och ängslig flicka som ofta oroar sig väldigt mycket över vad andra ska tycka. I första boken är hon fem år och oroar sig över att gå på kalas, att vara kompis med en kille och en massa andra saker. Den bok jag tycker bäst om i serien är nog den tredje som heter Kerstin, livet och döden där hon fyller 8 år och väntar så länge på föräldrarna att hon kissar i sängen. Hon skyller på katten Kattegatt och märker sedan att katten inte är sig lik.

Nelly Rapp är en karaktär som grabbarna O älskade när de var yngre. Hon är monsteragent och hamnar i en massa spännande situationer. En återutgivning är på gång och då med en ny illustratör, men jag älskar verkligen Christina Alvners illustrationer. Martin Widmark står för texten och han är alltid bra. Nu var det ett tag sedan jag läste böckerna, men jag vill minnas att Vampyrernas bal var lite extra spännande.

Humlan Hansson är en tjej med skinn på näsan, men också en tjej som råkar ut för en del tråkigheter. I första boken Humlan Hanssons hemligheter blir hon till exempel sviken av en vän och hennes faster Fanny hamnar på sjukhus. Serien om Humlan Hansson är skriven av Kristina Sigunsdotter och illustrerad av Ester Eriksson. Den tilldelades Augustpriset 2020 och märkligt nog har jag inte läst vidare i serien. Det måste jag verkligen göra.

Mika Månvind i Johan Rundbergs serie om Månvind och Hoff är en karaktär jag tycker om att följa. Den inleds med Nattkorpen som tilldelades Augustpriset 2021 och i den vi får lära känna den föräldralösa Mika som bor på Barnhemmet på Drottninggatan. Hon blev lämnad där som spädbarn och under seriens gång får både hon och vi veta mer om vem som egentligen lämnade henne där och hur hennes liv kunde ha sett ut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen