Veckans kulturfråga v.19 2023

På Facebook dök det upp ett minne som handlade om ett tema vi hade på Kulturkollo för fem år sedan. Det handlade om kultur som alla verkade älska, men som vi inte fattade grejen med. Jag lånar vår veckoutmaning till veckans kulturfråga som lyder:

Vem eller vad får dig att sitta som ett frågetecken när alla andra hyllar?

Den där gången för fem år sedan skrev jag om Lena Andersson, en författare jag inte förstår storheten med. Jag konstaterade att jag rent objektivt kan förstå att Andersson är en stor författare, men jag berörs inte alls av hennes böcker. Faktiskt har jag gett upp henne helt efter att ha läst tre av dem och känt ett ”jaha”.

Nu är det lite elakt att döma en författare efter bara en bok, men jag förstod verkligen inte storheten med Colleen Hoovers Det slutar med oss. Kanske borde jag ge Hoover en till chans, hon är ändå ett totalt TikTok-fenomen, men då får hon bjuda på mer än mediokert slisk.

Tyvärr förstod jag inte alls storheten med Kerstin Ekmans Händelser vid vatten och den hyllade tv-serien har jag inte orkar se klart. Det borde jag göra, men den är ju så himla seg. Det är verkligen inte Ekman i sig jag har något emot, jag har tyckt om allt annat jag läst av henne, men kanske var förväntningarna på denna moderna klassiker för höga.

När Loreen vann Melodifestivalen 2023 och alla unisont hyllade henne satt jag i soffan och fattade ingenting. Jag älskade Euphoria och tycker att Loreen är en riktigt cool person, men Tatoo är verkligen ingen låt jag gillar. Alls. Återstår att se om Europa håller med mig eller inte. På lördag är det dags för final i Eurovision.

Ibland är det faktiskt tid som behövs. Jag fastnade aldrig för Seinfeld när den sändes på 90-talet, men nu ser vi serien tillsammans hela familjen O och den är förvånansvärt bra. Visst är det så att den inte alltid åldrats väl, men mycket är fortfarande roligt. Det är också tydligt hur många andra serier som inspirerats, och ibland till och med kopierat, Jerry Seinfeldts och Larry Davids skapelse.

6 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.19 2023”

    1. Mina elever får sina boktips från TikTok och läsningen har uppdaterats en del, kanske tack vare just BookTok.

    1. Du har nog rätt i att Hoover hade passat mig bättre som ung. Tror också att Händelser vid vatten varit bättre läsning för mig när den var ny.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: