Veckans kulturfråga v.16 2023

I söndags skrev jag om hur lite uppmärksamhet läsning får i Sverige och efterlyste till exempel bokklubbar som drivs av kändisar. Det är möjligt att det varken gör till en från, men jag tror ändå att det är viktigt med många läsande förebilder av olika slag. Oprah har t.ex. en stor bokklubb, Reese Witherspoon likaså och Barack Obama missar sällan ett tillfälle att tipsa om böcker. Idag handlar veckans kulturfråga om kändisar som läsinspiratörer, eller andra sätt att öka läsningen. Se det som en uppvärmning inför Världsbokdagen.

Vilka kända personer vill du se som bokklubbsledare och/eller boktipsare? Varför?

Vilka andra projekt för att öka läsningen hos svenskarna vill du se?

I mitt förra inlägg önskade jag mig boktips av kända, läsande politiker som Märta Stenevi och Ulf Kristersson. Frågan är om det lockar några unga läsare om det är dem vi vill nå. Det är inte jättetroligt. Där är kanske BookTok mer betydelsefullt och vilka som är stora där vet jag faktiskt inte. Kanske kan Zara Larsson nå ut, eller varför inte Benjamin Ingrosso.

Östersund FK föll ju pladask, men idén att kombinera idrott och kultur tror jag är en bra väg att gå. Läsande spelare i landslagen i alla sporter hade varit något. Stående boktips i matchprogram på Allsvenska matcher vore också något. Det kräver ju visserligen att spelarna inte kör samma syn på läsning som Zlatan, som nästan koketterat med att inte har läst mer än två böcker i sitt liv. Det är mer hoppfullt att läsa om Victor Elm och läsprojektet med Kalmar FF. Hoppas att det lever.

9 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.16 2023”

        1. Jo, det är sannerligen ett annat stort problem. Däremot tror jag inte att just en person som aktivt uttalat sig mot läsning är en bra ambassadör för. Med det sagt har hans bok verkligen bidragit till läsning och det är bra.

    1. Just boksamtal brukar locka fler till att läsa. Läsning som gemensam aktivitet är något mer än ”bara” tyst läsning.

    1. Många av mina elever får sina tips från BookTok och det roligaste är att det inte bara är nya böcker som blir stora där. Att själv skapa konto på TikTok känns dock lite märkligt.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: