Fem kulturella verk om systrar

I torsdags fyllde min syster år och därför listar jag idag kulturella syskon. Vilka vi är? Oklart, men hon var lite som Madickens lillasyster Lisabet, men jag mycket fegare än Madicken. Helt ärligt var jag nog fegare än de flesta och kanske mest lik Kerstin i de fina böckerna av Helena Hedlund. Men nu ska det handla om systrar:

Systrarna Defoe i brittiska serien The Split var fina att följa. Olika, men ändå nära vänner. Hannah och Nina jobbar till och med tillsammans.

All the bad apples av Moïra Fowley-Doyle handlar om systrarna Deena, Mandy och Rachel, men också om de kvinnor som funnits tidigare i deras släkt. En historisk roman med fantasyinslag borde verkligen inte vara min grej, men den här kvinnoskildringen är fantastisk.

Bad sisters handlar om systrarna Garwey som står varandra väldigt nära. När deras svåger dör misstänks de alla för att ha tagit livet av honom. En helt fantastisk tv-serie som tydligen ska få en andra säsong. Oklart hur de ska fortsätta berättelsen, som faktiskt kändes rätt färdig.

Min syster, seriemördaren av handlar om systrarna Kodera och Ayoola som är vuxna, men fortfarande bor med sin mor. Kodera är den äldre, ansvarstagande och Ayoola den yngre, vildare. Det är också den senare som är seriemördare och hon kontaktar sin syster för att få hjälp att dölja sitt tredje mord. Vansinnigt udda och väldigt bra bok som varmt rekommenderas.

Iskall sol av Lilja Sigurðardóttir handlar om Áróra som återvänder till Island när hennes syster Ísafold försvinner. Det här är en riktigt bra spänningsroman som snarare fokuserar på andra relationer än just systerskap, men som ändå får vara med här.

Har du fler exempel på kulturella verk om systrar?

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: