Grantas femte lista med författare under 40

För femte gången publicerar Granta en lista med lovande, unga, brittiska författare. För tio år sedan roade jag mig med att gå igenom de fyra listor som satts ihop så långt och det var ganska underhållande läsning. Den första publicerades 1983 och innehöll namn som Kazuo Ishiguro, Ian McEwan, Pat Barker, Rose Tremain och Salman Rushdie. Därefter listan från 1993, den andra, med namn som Hanif Kureishi och Jeanette Winterson, den tredje från 2003 som innehöll bland annat Monica Ali, Rachel Cusk, Zadie Smith och Sarah Waters. För tio år sedan publicerades så lista nummer fyra, som var den första jag upptäckte. En av många saker jag upptäckt sedan jag började bokblogga ska sägas. Där återfinns till exempel Naomi Altman, Tahmima Anam (vars senast bok The Startup Wife jag läst i år), Nadifa Mohamed och Kamila Shamsie. Tydligt är att de tidigare så mansdominerade listorna nu blivit kvinnodominerade och så ser det ut även 2023. Vem som räknas som brittisk verkar ganska brett och författarna är födda i en rad olika länder, däremot få av de forna kolonierna i Afrika och ingen med rötter i Asien.

Granta har valt ut 20 författare under 40 och listan publicerades igår. Den 27 april släpps Granta 163 där författarna och texter av dem presenteras. I juryn som valt ut dem återfinns ordföranden Sigrid Rausing, redaktör på Granta, författarna Tash Aw, Rachel Cusk, och Helen Oyeyemi, samt kritikern Brian Dillon.

Listan från 2023 innehåller följande författare:

Graeme Armstrong föddes i Airdrie, Skottland och hamnade fel ganska tidigt. Han skriver i sin debutbok The Young Team om sina år i ungdomsgäng där droger och våld var vardag. Boken baseras på författarens egna erfarenheter och vi får följa Azzy som går med i gänget The Young Team. Aldrie ligger öster om Glasgow, en stad som lyckats vända våldstrenden rejält. En bok har Armstrong skrivit och den har fått en rad priser. Förhoppningsvis blir det fler.

Jennifer Atkins är född i London och debuterade 2022 med The Cellist. Hon har tidigare skrivit kortare texter som publicerats i The White Review. Något av en doldis, som det verkar, men boken om musik och kärlek låter trevlig.

Sara Baume är född i Lancastershire och bor nu nära Cork. Hon har skrivit tre romaner Spill Simmer Falter Wither om en man och en hund, A Line Made by Walking som delar titel med en skulptur av Richard Long and Seven Steeples även den om udda människor och hundar, samt boken Handiwork som handlar om hennes vardag som författare och konstnär.

Sarah Bernstein är född i Québec, men bor nu i Skottland och undervisar på Edinburgh University. Hon debuterade 2015 med diktsamlingen Now comes the lightning och debutromanen The Coming of bad days kom 2021. Senare i år kommer Study for obedience. Hennes sätt att skriva beskrivs som ”the new millennium’s answer to modernism.”

Natasha Brown har getts ut på svenska av Wahlström & Widstrand och det är debuten Assembly som blivit Samling i översättning av Matilda Södergran. En bok jag tänkt läsa, men det har inte blivit av, men klart är att den fått massor av uppmärksamhet. Hon fanns också med när Women’s Prize for Fiction och Good Housekeeping listade tio lovande, kvinnliga författare under 35 förra våren. Ett pris som för övrigt vanns av Stacey Halls.

Eleanor Catton trodde jag spontant var äldre än 40, men hon är född 1985 och fyller 38 i år. Hon debuterade med The Rehearsal 2008 (Repetitionen, 2011). Det riktigt stora genombrottet kom med The Luminaries som tilldelades Bookerpriset 2013. Den är utgiven på svenska av Brombergs förlag och heter då Himlakroppar. Översättare är Ulla Danielsson. De ger i höst ut senaste boken Birnam Wood som kom ut i våras. På svenska får den titeln Birnams skog.

Eliza Clark återfinns även hon på listan från Women’s Prize och Good Housekeeping. Hon debuterade med Boy parts 2020 och i höst kommer Penance och senare också novellsamlingen She’s always hungry.

Tom Crewe är född 1989 i Middlesbrough och debuterade i år med The New Life. Han jämförs med giganter som Alan Hollinghurst och Colm Tóibín. Sedan 2015 är han redaktör för the London Review of Books.

Lauren Aimee Curtis föddes 1988 i Sydney och debuterade med Dolores 2019. I höst kommer Strangers at the port.

Camilla Grudova föddes i men bor i Edinburg. Hon debuterade med novellsamlingen The Doll’s Alphabet och hennes första roman Children of Paradise återfinns på Women’s Prize for Fictions långa lista i år. Den utspelar sig på en gammal biograf och tydligen har författaren själv arbetat på en sådan.

Isabella Hammad är en brittisk-palestinsk författare som är bosatt i London. Hon debuterade 2019 med The Parisian som gavs ut på svenska med titeln Parisaren året därpå. Nu är hon aktuell med Enter Ghost och det låter verkligen som en författare jag skulle uppskatta.

Sophie Mackintosh debuterade 2018 med The Water Cure som hamnade på Bookerprisets långa lista samma år. Därefter kom The Blue Ticket och hon är just nu aktuell med Cursed bread, ännu en bok som återfinns på den långa listan till årets Women’s Prize for Fiction.

Anna Metcalfe är lärare i kreativt skrivande på Birmingham University. Hon har tidigare gett ut novellsamlingen Blind Water Pass och är nu aktuell med romanen Crysalis som ges ut i maj.

Thomas Morris har gett ut novellsamlingen We don’t know what we’re doing och i höst kommer samling nummer två med titeln Open up.

Derek Owusu är författare och poddcastare (är det ens ett ord?) från London, med rötter i Ghana. Hans debutroman That reminds me, kom ut 2020. Han har också skrivit en text i boken SAFE: On Black British Men Reclaiming Space och är aktuell med romanen Losing the Plot.

K Patrick är bosatt på Isle of och än så länge mest känd som poet och novellförfattare. I juni ger hen ut sin första roman Mrs. S i juni. Den utspelar sig på en internatskola för flickor och låter som en bok för mig.

Yara Rodrigues Fowler växte upp i södra London och debuterade med Stubborn activist 2019. Andra boken there are more things kom våren 2022. Båda titlarna har nominerats till en rad priser och författaren hyllas för att hon vågar tänja på gränserna för vad skönlitteratur kan göra.

Saba Sams har publicerat noveller i en rad tidsskrifter och förra året kom novellsamlingen Send nudes som tilldelades the Edge Hill Short Story Prize 2022. En av novellerna i samlingen ”Blue4eva” tilldelades The BBC National Short Story Award 2022.

Olivia Sudjic debuterade med Sympathy 2017, en bok som kallats för den första instagramromanen. Hon skrev därefter en delvis självbiografisk bok om ångest som fick titeln Exposure. Senaste boken Asylum Road kom 2021.

Eley Williams har skrivit texter till en rad olika antologier och dessutom några egna böcker, inledningsvis främst poesi. Bland annat novellsamlingen Attrib. and other stories som kom ut 2018 och fick en rad priser. Därefter kom romanen The Liar’s Dictionary som belönades med Betty Trask Awards 2021.

Jag har gjort två listor med svenska författare också. En från 2013 och en från 2018. Dags att fila på en ny kanske. De blir ju äldre (eller yngre beroende på hur man ser det) författarna. I år är det alla födda 1983 som fyller 40 och om jag följer reglerna från förra gången att ta bort alla som fyller 40 under året, vilket betyder att till exempel Johannes Anyuru, Elin Boardy och Athena Farroukhzad ryker.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: