Detektiven från Beledweyne

Tilda arbetar på ett av Migrationsverkets förvar efter att ha förlorat jobbet som åklagare. Där finns också nummer 24, en intagen från Somalia som inte kommunicerar med någon. Tilda lyckas få kontakt med honom och de inleder någon slags vänskapsrelation där hon har makten och han den snabba hjärnan. När en flicka försvinner nära förvaret lyckas Tilda få medias uppmärksamhet och samtidigt reta gallfeber på sin gamla kollega Mats, som verkligen avskyr henne passionerat.

Detektiven från Beledweyne har hyllats av många som en annorlunda kriminalserie som tänjer på genrens gränser, men efter att ha sett den känner jag mest ett ”nja” eller ”jaha”. Berättelsen om en avsatt åklagare som vinner tillbaka sin karriär genom att lösa brott med hjälp av en asylsökande är kanske annorlunda, men det är inte bara av godo. Låt mig ta det positiva först – Nasir Dhagole som spelar den asylsökande Ibraahin är ett riktigt fynd och den stora behållningen. En fortsättning där han verkligen fick stå i centrum hade jag absolut tittat på, men många av de andra karaktärerna är vansinnigt irriterande. Värst är nog huvudrollsinnehavaren Tilda, spelad av Malin Levanon. Det handlar inte om att Levanon på något sätt är en dålig skådespelare, för det är hon verkligen inte, men maken till irriterande karaktär får man leta efter. Arrogant, slarvig, egoistisk och otrevlig. Uppfriskande kanske någon tycker, men jag tycker mest att det känns överdrivet och lite löjligt. Faktiskt också ganska stereotypt.

Ännu värre är karaktären Mats, spelad av Kristofer Kamiyasu, en skådespelare jag brukar uppskatta mycket. Det finns inga nyanser alls i hans karaktärs hat mot Tilda och trovärdigheten är obefintlig. Nästan lika endimensionell är Tildas syster Beata, spelad av Hanna Ullerstam. Manuset i sig är helt okej, men i princip alla karaktärer, undantaget Ibraahin och Tildas före detta chef Ralf, spelad av en alltid stabil Dag Malmberg. I två avsnitt får vi också njuta av Malick Afocozis skildring av karaktären Latif, som lyckas med mer i sina få scener än de flesta andra gör på sex avsnitt. Ingen hit alltså. Har du många serier på din ”vill-se-lista” kan du definitivt hoppa över Detektiven från Beledweyne.


Om serien

Detektiven från Beledweyne, (2023) säsong 1, 6 avsnitt

Manus av Aron Levander

Regisserad av Patrik Gyllström och Zaida Bergroth

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: