Comedy Women in Print Prize Shortlist 2023

Igår presenterade Comedy Women in Print Prizes korta lista där sexton titlar blivit åtta. En av dem har jag läst och i alla fall sex till vill jag läsa.

Love Marriage av Monica Ali handlar om Yasmin och Joe som ska gifta sig och de reaktioner som främst Yasmins familj har om det hela. Boken är också utgiven på svenska med titeln Kärlek och tro. Det här är en bok som lockar till läsning och kanske blir 2023 året då jag äntligen får tummen ur att läsa något av Monica Ali.

The Startup Wife av Tahmima Anam har jag hunnit läsa och det var en intressant och annorlunda läsupplevelse. Boken handlar om nygifta Asha och Cyrus. Hon är kodare och äger en tatueringssalong. Livet förändras för dem båda när Asha börjar arbeta med att utveckla en ny sociala medie plattform som heter WAI “We are infinite” som gör både henne och Cyrus väldigt kända. Så himla rolig är den här boken inte, men riktigt bra.

Factory girls av Michelle Gallen utspelar sig i Nordirland 1994 där huvudpersonen Maeve Murray drömmer om resultat bra nog på examensproven för att kunna studera vidare i London. Vi får också följa henne på sommarjobbet i en skjortfabrik. Även debuten Big Girl, Small Town har nominerats till Comedy Women in Print Prize. Nittiotal är alltid roligt att läsa om, då många av de kulturella referenserna också är mina.

Lessons i Chemistry av Bonnie Garmus har jag fortfarande inte fått tummen ur att läsa, men jag vill göra det. Lite är det så att den är så omtalad att jag nästan blivit mätt på den utan att ha läst. Denna debutbok utspelar sig i Kalifornien på 1960-talet där huvudpersonen Elizabeth Zott som använder sina kemikunskaper i ett matlagningsprogram. Boken är utgiven på svenska av Wahlström & Widstrand i översättning av Sofia Nordin Fischer.

Impossible av Sarah Lotz har i USA fått titeln The Impossible Us och beskrivs som en romantisk sci-fi berättelse och överallt står det om det oväntade slutet, något som alltid gör mig skeptisk. Huvudpersonerna Bee och Nick beskrivs som vanliga människor om än lite olyckliga. De lär känna varandra när ett av Nicks mail hamnar fel och når Bee.

The Lock In av Phoebe Luckhurts beskrivs som en “laugh-out-loud story” och det är ytterligare en beskrivning som brukar göra mig skeptisk. Humor är svårt. Just den här boken låter dock rätt charmig och handlar om vännerna Ellen och Alexa som blir inlåsta på vinden med Jack som bor med dem och Ben som varit ute med Alexa på dejt.

Wahala av Nikki May handlar om tre vänner i London och kommer snart som BBC-serie. Författaren föddes i Bristol, växte upp i Nigeria och flyttade till London som 20-åring efter att ha hoppat av en läkarutbildning. Hennes debutroman “kom till henne” under en lunch med vänner och beskrivs som underhållande och vass. Det här är en bok som verkligen lockar mig.

The Exhibitionist av Charlotte Mendelson har redan fått en rad utmärkelser och nominerats till Women’s Prize for Fiction. Vi får följa en familj under en helg där Ray Hanrahan, konstnär och far har en stor konstutställning. Det verkar vara en dramatisk familjehistoria som jag absolut kan tänka mig att läsa.

Lite oväntat och tråkigt är det att Again, Rachel av Marian Keyes inte finns med på den korta listan. Att Sorrow and Bliss av Meg Mason, som jag visserligen tyckte riktigt mycket om, inte tog sig vidare är kanske inte lika märkligt då den är nattsvart och inte det minsta humoristisk. Däremot är det kul att så många böcker jag vill läsa hittat till den korta listan. Faktiskt hade den kunnat fungera som en läslista.

1 reaktion på ”Comedy Women in Print Prize Shortlist 2023”

  1. Jag började lyssna på Love Marriage men kom av mig lite. Det funkar visst bara att lyssna på sådant jag verkligen längtat efter där jag inte hyser hopp om e-bok på Storytel i närmaste framtiden. Men jag gillade verkligen det jag hörde och kommer absolut att läsa. Tack för övriga tips!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: