Veckans kulturfråga v.4 2023

Förra veckan handlade kulturfrågan om den sortens böcker jag föredrar, riktigt bra och tunna böcker. Självklart finns det också undantag, rejäla tegelstenar som är fantastiska.

Vilka är dina tegelstensfavoriter?

Även om många tjocka böcker brukar innehålla rätt många, onödiga sidor finns det få saker som är bättre än när du hittar en riktigt bra tegelstan och har tid att verkligen uppslukas av den. Det är därför jag sällan läser tjocka böcker när jag har begränsat med lästid. En bok som jag slukade och ger till alla läsande tonåringar, är Den hemliga historien av Donna Tartt. Glädjande nog brukar den gå hem. Själv var jag vuxen då jag läste om vännerna som träffades i professor Morrows lilla, exklusiva studiegrupp, men jag uppskattade läsningen likafullt.

Samlade verk av Lydia Sandgren tillhör kanske egentligen inte kategorin tegelstenar där varje sida är viktig, men jag tyckte ändå mycket om den och läsningen flöt på så bra att det verkligen inte kändes som en tjock bok. Den invändning jag har är att den, trots sitt omfång, lämnar väldigt många frågor obesvarade.

Ett litet liv av Hanya Yanagihara är kanske också för lång egentligen, men jag läste den på semestern 2017 och var helt tagen. De sista 100 sidorna läste jag gråtandes på balkongen och maken blev nästan orolig över mitt hulkande. Sedan dess har jag inte varit sugen på att läsa något mer av författaren, konstigt nog.

Två av de romaner som Chimamanda Ngozi Adichie skrivit får ändå kategoriseras som tegelstenar och jag tycker mycket om såväl En halv gul sol som Americanah. Jag hoppas verkligen att hon snart kommer ut med en ny roman. Det var allt för många år sedan.

19 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.4 2023”

    1. Jag räknar inte sidor, men antal lästa böcker. Mest undviker jag dock tegelstenar för att jag brukar tröttna på dem. Göteborgsskildringen Samlade verk tror jag att du hade tyckt om.

  1. Terese Björkman

    När jag såg rubriken tänkte jag direkt på Samlade verk och Americanah. Andra tjockisar jag också gillat är Pachinko och Flygts trilogi om Johan Kraft.

  2. Jag slutade läsa Elizabeth Georges böcker för de blev tjockare och tjockare. Jag har läst några tegelstensböcker som utspelas under flera generationer, och då är det förståeligt om böcker har många sidor. Men med deckare är det onödigt.

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: