I morgon har vi andra namn

Patricio Pron är en argentinsk författare som numera är bosatt i Spaniens huvudstad Madrid och det är också där hans bok I morgon har vi andra namn utspelar sig. Vi får följa paret kallat Han och Hon, som varit tillsammans i fem år. Hon är arkitekt och han är författare som främst skriver essäer. De bor tillsammans i en lägenhet och har det ganska bra. I alla fall tycker Han det, men för Hon är det något som skaver och hon bestämmer sig därför för att lämna honom. I deras gemensamma lägenhet bor Han kvar ensam och trots att han egentligen trott att han skulle klara sig bra själv blir ensamheten påtaglig. Hon flyttar till en väninna och sover på soffan. Han lämnar lägenheten och bosätter sig i en liten etta mitt emot en bokhandel. Båda funderar de över livet och kärleken. Kommer de att finna någon ny och hur gör man egentligen när man dejtar.

I morgon har vi andra namn beskrivs som en Tinder-roman och det känns lite orättvist. Visst är det så att appen används, men fokus ligger snarare på normen att leva i par och hur livet förändras när man inte längre ingår i en tvåsamhet. Patricio Pron skriver i långa, virvlande meningar där ”namnen” Hon och Han ständigt upprepas. Texten är inte helt lättforcerad och kräver sin läsare, men efter ett tag börjar det flyta och Pron bjuder på en fin läsupplevelse. Berättelsen känns väldigt här och nu, förutom att det är före pandemin och det är fint att få följa karaktärerna både genom tankar och agerande.

Målet de senaste veckorna har varit att läsa mig jorden runt och även om endast en liten del av I morgon har vi andra namn utspelar sig i Sydamerika, närmare bestämt i Brasilia dit Hon reser, har jag nu läst mig till alla världsdelar. Utvärdering sker senare i veckan.


Om boken

I morgon har vi andra namn av Patricio Pron, Norstedts, (2020), 295 sidor

Översättare: Manni Kössler

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: