Boknostalgi: Mitt namn är Luz

Mitt namn är Luz av Elsa Osorio kom ut 2001 och jag läste den av en slump genom den lokala bokhandelns låna-läs-version. Som med så många andra böcker minns jag mer hur jag kände när jag läste den än konkreta scener. Boken utspelar sig i Argentina där huvudpersonen Luz just blivit mamma. När hon sköter om sin nyfödde son kommer minnen tillbaka och de är inte trevliga. Det får henne att fundera över sin egen barndom och minns då hur en kvinna kom fram till henne utanför skolan och sa till henne att hennes mamma inte är hennes mamma.

Med avstamp i militärkuppen 1976 tas vi med på en historisk resa som kan knytas till den så kallade Abuelas de Plaza Mayo, mormödrarnas kamp för att finna sina förlorade barnbarn. Under militärkuppen försvann 30 000 människor och bland dem spädbarn som togs från sina mammor och adopterades bort till föräldrar med ”rätt” åsikter. Jag minns att jag lärde mig massor av att läsa Mitt namn är Luz och att jag drabbades av huvudpersonens öde.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: