Fem musikalminnen

Igår såg jag och maken Kärlek skonar ingen på GöteborgsOperan (inlägg kommer imorgon) och därför handlar veckans topplista om musikaler.

Sommaren 1988 såg jag Chess i London på Prince Edward Theatre. Den hade gått länge och ingen av de ursprungliga huvudrollsinnehavarna fanns kvar. Oavsett var det en stor upplevelse som jag fortfarande bär med mig.

Under första året på gymnasiet åkte klassen till Stockholm och såg då uppsättningen av Les Misérables med bland Tommy Körberg, Gunilla Backman och Richard Carlsohn i huvudrollerna. Därefter har jag sett musikalen ett flertal gånger, bland annat på GöteborgsOperan, men frågan är om något kan slå den första uppsättningen jag såg.

På hösten 1993 såg jag Hair på The Old Vic i London. Musikalen firade 25 år och det var en riktigt bra uppsättning. Jag lyssnar fortfarande på musiken ibland. I hudrollerna fanns bland annat John Barrowman som Claude och Paul Hipp som Berger.

När jag såg Kristina från Duvemåla på GöteborgsOperan 1996 var en av huvudrollsinnehavarna frånvarande så jag fick inte höra Helen Sjöholm sjunga, men som jag minns det var hennes ersättare fantastiskt bra också. Musiken till musikalen är helt fantastisk och det här är en musikal jag gärna skulle se igen.

Våren 2003 gästade Teater Göta Lejon GöteborgsOperan med sin uppsättning av RENT med bland andra Fredrik Swahn och Sarah Dawn Finer i rollerna. Egentligen minns jag inte så mycket mer av den än att den var riktigt bra. RENT tillhör inte de musikaler som jag lyssnat mycket på, till skillnad från de andra på listan.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: