Nikki av Malin Skogberg Nord

Huvudpersonen Nikki i Malin Skogberg Nords bok med samma namn börjar nian när vi träffar henne första gången. Eller förresten, det är sista dagen på sommarlovet och skolan är verkligen inte något hon längtar efter. Hon känner ful, fet och fel. Kompisarna tänker mest på killar och att festa och Nikki känner inte riktigt att hon hör till. Själv funderar hon istället på ojämlikheten i samhället och över sin sexualitet.

På gymnasiet börjar Nikki på estetiska programmets bildinriktning inne i den närliggande staden Göteborg. Skolan är väldans lik Schillerska gymnasiet, även om namnet aldrig skrivs ut. Som lärare på estetiska programmet på en annan skola känner jag dock igen mig i mycket. Kanske framför allt elevgruppens sammansättning där gränser utmanas och identiteter skapas. Gymnasietiden är alltid omvälvande, men för Nikki är den kanske extra sådan. Klockan ringer 5.30 och avståndet mellan den lilla ön till skolan är långt både bokstavligt och bildligt. Det är inte så att Nikki blir en annan. Snarare får hon upptäcka fler möjliga sätt att vara.

Vi får följa Nikki fram till sommarlovet efter tvåan och det händer massor i hennes liv. Trots att den ganska tunna boken beskriver tre omvälvande år är tempot behagligt långsamt. Kanske bidrar de fina och nästan stillsamma blyertsillustrationerna till att skapa den harmoniska stämning som läsningen ger. Detta trots att Nikki egentligen är både stressad och ångestfylld så finns det något stabilt och äkta med henne som ger hopp. Budskapet att det går att hitta sig själv är fint och faktiskt vågar Nikki också stå upp mot sig själv. Bland annat talar honom för sin mamma att hon måste sluta tala om Nikkis vikt på ett kränkande sätt och det är en riktigt viktig scen i boken.

Jag tycker mycket om att få lära känna Nikki och har tipsat mina elever att läsa. De kommer med säkerhet att känna igen mycket. Dessutom tror jag att Malin Skogberg Nords sätt att teckna kan inspirera. Kombinationen av det väna och det brutala är effektfull.


Om boken

Nikki av Malin Skogberg Nord, Syster förlag, (2020), 147 sidor

2 reaktioner på ”Nikki av Malin Skogberg Nord”

  1. Den var verkligen fantastisk! Jag uppskattade att lära gamla Schillerska (om än ej nämnt vid namn) fick vara med ♥️

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: