Veckans kulturfråga v.51 2021

Årets näst sista onsdag och vad passar bättre än att fundera över årets bästa läsning? Veckans kulturfråga lyder:

Vilken är den bästa boken du läst i år?

Jag är egentligen inte redo att summera året riktigt ännu, men bjuder ändå på en trio fantastiska böcker jag läst i år och som också kom ut i år.

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson är en spänningsroman utöver det vanliga. Välskriven och riktigt bra.

Den sista migrationen av Charlotte McConaghy är en skrämmande dystopi om en framtida värld där människan tagit död på i princip alla djur.

Em av Kim Thúy är en helt otrolig roman om ett fruktansvärt krig och dess följder. Det finns ingen annan författare som väljer orden med en sådan omsorg som Thúy.

 

13 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.51 2021”

  1. Bengt Erik Eriksson

    Inte sedan Maggie O’Farrells Hamnet har en bok ockuperat mig så fullständigt som Vänd om min längtan av Ann-Luise Bertell. Någon gång har en bok allt, åtminstone i det här och nu som man råkar öppna den i. Bertell har ett vackert, ömsint, utmanande, associativt och distinkt språk, ovanliga insikter om historiska och kulturella förhållanden i delar av världen som de flesta av oss vet väldigt lite om och en makalös förmåga att väva en berättelse som gör att man känner sig vara mitt inne i den. Det här är en drabbande text på alla plan, där vi får följa ett antal personer från barndomens Österbotten till immigranttillvaron i Kanada och tillbaka till barndomens trakter igen. Det är en sorgsen och reflekterande berättelse över livsomständigheter och livsval, men också en berättelse om viljan till liv, om hopp, om sökandet efter mening och om behovet av att bry sig om sina medmänniskor. Den här texten gjorde ett sådant intryck på mig att jag fick ta några läsfria dagar innan nästa bok. Allt annat hade varit orättvist.

    1. Tack för tips! Trodde att jag aldrig hört talas om den, men när jag gick in på Storytel för att leta så upptäckte jag att jag redan sparat den 🙂 Jag får försöka planera in den lite snart.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: