Veckans kulturfråga v.50 2021

Julen närmar sig med stormsteg och vi har redan passerat Lucia. Hög tid att ge sig på julböckerna alltså!

Vilka julböcker läser du i år?

Några titlar har jag redan hunnit med, som Jul på det lilla hotellet vid havet av Jenny Colgan, en bok som gav mig det jag förväntade mig. Tillräckligt trevlig för att vara läsvärd alltså, men det krävs att du läst de tidigare böckerna i serien då det är karaktärernas utveckling som är hela grejen. Bättre var Allt jag önskar mig till jul av Joanna Bolouri och just nu är jag mitt i Jul i strandhuset av Veronica Henry som verkar lovande om än i smörigaste laget.

Andra böcker jag planerar att läsa är till exempel Projekt jul av Cathy Bramley och En storm i vintertid av Camilla Davidsson. Kanske blir det också i år jag äntligen läser Juldagar av Jeanette Winterson. Jag köpte den för två år sedan, läste några sidor förra året och glömde sedan bort den. Inte för att den verkar dålig, för Winterson är alltid bra, men för att det blev för körigt inför jul och efter jul kändes det konstigt att läsa vidare.

10 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.50 2021”

  1. Bengt Erik Eriksson

    Jeanette Winterson verkar vara något av en vattendelare som man antingen älskar eller är ganska likgiltig inför. Jag tillhör definitivt den förra kategorin sedan hennes första bok och romaner som Passionen, Tidsklyftan och Skymningsporten är absoluta favoriter. Så Juldagar lästes förra året (men har aldrig använt något av recepten som finns i den). I år blev det istället irländskt, med Claire Keegans Det tredje ljuset / Små ting som dessa. Av de två fantastiska kortromanerna i den volymen är det den andra, Små ting som dessa, som har ett jultema (även om det främst handlar om humanitet och moral som så att säga triggas av att det är jul). Det är en helt underbar, känslig och ack så mänsklig berättelse om hur vi skall förhålla vår egen lycka och trygghet till de utsatta eller behövande, de som inte tillhör gemenskapen, och vad det kan kosta att fatta valet att hjälpa. Keegans berättelse står inte Dickens efter! Läs den! Och så läs den första kortromanen i boken för att fullt ut inse vilken suverän författare Claire Keegan är.

    1. Keegan vill jag läsa också! För mig är Winterson en av de största, men har flera av hennes böcker kvar att läsa. Vi läste Frankissstein i bokklubben och där var det så, precis som du beskriver, att vissa älskade och andra tyckte att det var pretentiöst.

  2. Pingback: Veckans kulturfråga v. 50 | Lottens Bokblogg

  3. Jag är så tråkig så jag har inte alls planerat att läsa några julböcker. Men den bok jag kommer att läsa kring jul utspelar sig i alla fall i Det Heliga Landet, fast i modern tid.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: