Allt jag önskar mig till jul

Joanna Bolouris förra julbok Jag kommer hem till jul var en charmig och välskriven historia, vilket gjorde att förväntningarna på senaste boken Allt jag önskar mig till jul var tämligen höga. Jag blev inte besviken. Vi bjuds på mycket julstämning och inte mer än tre olika julfiranden.

Huvudpersonen Nick känner sig totalt misslyckad. Han har blivit uppsagd från sitt jobb på en prestigefylld advokatbyrå och har inget nytt jobb i sikte. Pengarna måste in och i ett svagt ögonblick tackar han ja till ett tillfälligt jobb som varuhustomte. Det blir ganska självklart så att han avskyr jobbet och de bortskämda ungar han möter. Flickvännen, som inte är speciellt sugen på att vara ihop med någon utan karriär och ännu värre blir det när han inser att i princip alla hans arbetskamrater var just det och definitivt inga vänner. Matt, som han delar lägenhet, finns kvar, men Nick börjar ändå känna sig både ensam och värdelös.

Så en dag kommer fyraårige Alfie till tomten med en alldeles speciell önskan. Han önskar att hans mamma Sarah, som arbetar ett café i köpcentrat, ska bli gladare under det nya året. Alfies pappa, hennes man, har ganska nyss dött och Nick känner omedelbart att han vill hjälpa den charmiga lilla killen. Kärlek ger lycka tänker han och ber om Sarahs telefonnummer. Det ger han sedan till Matt, som har ett stabilt jobb och behöver hjälp att komma över sin före detta flickvän.

Så kommer det sig att Sarah och Matt börjar dejta. Nick nöjer sig inledningsvis med att sitta barnvakt till Alfie, som utan tvekan stulit hans hjärta. Ju mer han umgås med Sarah och Alfie inser han dock att de två är precis vad han vill ha. Nu får vänskapen stå i centrum. Både den till Matt, hans äldsta och bästa vän och den till Sarah. Nick fortsätter att vara den perfekta vännen och barnvakten, men har allt svårare att se Matts och Sarahs lycka.

Allt jag önskar till jul är lika charmig som en film av Richard Curtis och det hade varit fint att se den filmatiserad. Nu är den riktigt charmig även att läsa med karaktärer som är lätta att ta till sig och som faktiskt tillåts växa. Inte så förutsägbar som man först kan tro, men tillräckligt för att göra mig nöjd. Jag rekommenderar den varmt!

1 reaktion på ”Allt jag önskar mig till jul”

  1. Pingback: Att jag önskar mig till jul av Joanna Bolouri | Lottens Bokblogg

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: