Last Tang Standing

Last Tang Standing av Lauren Ho utspelar sig i Singapore, men huvudpersonen Andrea Tang är från Malaysia och hennes familj har kinesiska rötter. Oviktigt kan tyckas, men för Andreas familj och för väldigt många andra familjer i området, verkar ursprung vara otroligt viktigt. I alla fall när det kommer till att gifta sig. Eftersom Andrea passerat 30 är det väldigt viktigt för hennes mamma att hon gifter sig och då med en fin kinesisk-malaysisk man, men för Andrea själv är jobbet viktigare. Hon är jurist och arbetar hårt för att bli partner på firman. Kärlek får inte riktigt plats i hennes liv, även om hon ibland självklart längtar efter att bli älskad.

Last Tang Standing marknadsförs som en kombination av Crazy Rich Asians och Bridget Jones dagbok. Mer Bridget Jones skulle jag säga, även om miljön är Singapore och folk är rätt rika. Samtidigt är Last Tang Standing en bok som står på egna ben. På ett sätt en klassisk feelgoodbok med allt vad det innebär, men också en bok om att som kvinna försöka gör karriär i en värld som domineras av män. Extra svårt blir det när traditionerna går ut på att det viktigaste är att hitta en lämplig man att gifta sig med.

Lauren Ho har skrivit en bra och underhållande bok som låter oss träda in i en värld som är på samma gång välbekant och helt annorlunda. Klart är att vissa problem är universella, medan andra är kulturella. Att egentligen inte kunna bestämma själv vem man vill gifta sig med, även om man är en högutbildad och självständig kvinna är något som inte är ovanligt i världen och Ho problematiserar kraven från familjen och samhället på ett bra sätt. Sedan är Last Tang Standing också en bra bok om kärlek, både möjlig och omöjlig, precis som en bra feelgoodroman ska vara. En välskriven och underhållande debut helt klart.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: