Fem tv-serier med boende i fokus

Veckans topplista handlar om tv-serier som utgår ifrån några karaktärer som bor på samma ställe, i samma hus eller lägenhet eller område. Inte familjer, utan vänner eller bekanta.

Här kommer fem favoriter:

Det var miniserien Allt vi döljer som fick mig att tänka på hur många serier det egentligen finns om karaktärer som har en relation för att de bor med eller nära varandra. Här får vi följa invånarna i fyra lägenheter i ett hus i London. En ung, gravid kvinna, en nybliven änkling, ett äldre par och en ensamstående kvinna i 40-årsåldern som dricker alldeles för mycket. Mycket bra, mycket mänsklig och mycket brittisk. Serien finns på svtplay. Missa inte.

This Life är en av mina största favoriter genom tiderna. En serie som sändes i två säsonger 1996-1997 och sedan fort en fortsättning som utspelar sig 10 år senare. I ett hus i London har några vänner runt 25 bildad ett kollektiv. Flera av dem har studerat tillsammans och nu har de börjat jobba. En helt fantastisk serie som jag ser om med jämna mellanrum, men nu var det ett tag sedan. Dags att rota fram min gamla dvd-bok alltså.

New girl gillade hela familjen O och där står en lägenhet som fyra personer delar i centrum. Typ fyra ska sägas, då det flyttar in och ut lite folk. Serien inleds i alla fall med att Jess flyttar in i den inte så flashiga vindslägenhet som Nick, Schmidt och Coach delar. Ganska snart flyttar Coach ut och in flyttar istället Winston. Charmig, rolig och ibland väldigt pinsam.

The Secret life of us var en tv-serie från Australien som sändes i tre bra och en mindre bra säsong 2001-2006. Vi får följa ett gäng personer runt 25 som bor i fantastiska St Kilda i Melbourne. Alex och Evan har delat lägenhet ett tag och sedan flyttar Kelly in. Även paret Miranda och Richie bor där, liksom Alex bästa vän Gabrielle och hennes sambo. En av de få karaktärer som finns med i alla fyra säsonger är Simon. Frispråkig, underhållande och jättebra. Ännu en dvd-box att leta fram ur gömmorna.

It’s a sin utspelar sig i 80-talets London och i centrum står de boende i ett kollektiv inhyst i ett rivningshus. De kallar lägenheten för The Pink Palace och där bor Ritchie, som ger upp juridikstudierna för att studera teater, Jill som är hans vän och dessutom delar intresset för teater och musik, Roscoe som flyr sin familj som försöker bota hans homosexualitet och hotar att skicka honom till Nigeria och Ash, studenten som snart blir en del av gänget. De är unga, de njuter av livet och för fyra av dem lurar en ny, mystisk virussjukdom runt hörnet. Fantastisk serie!

 

2 reaktioner på ”Fem tv-serier med boende i fokus”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: